Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Triss i centralbanksbesked

BNP i USA, som presenterades i fredags, var starkare än väntat även om helheten tyder på en tydlig inbromsning i början av 2023. Förhoppningar om en mjuklandning gav stöd till börserna till en början men innan stängning i fredags vände USA-börserna ner. Summerar vi veckan stängde USA (S&P 500) slutligen på 2,45 procent medan Europa (Stoxx 600) stängdepå 0,96 procent.

Rapportsäsongen fortsätter

Det är ofta svårt att få positiv marknadsreaktion i en rapportsäsong om börsen har stigit mycket inför en. Nedjusterade förväntningar och stigande kurser har trots detta resulterat i en ganska lugn börs hittills på övergripande nivå även om kursreaktionerna på bolagsnivå många gånger varit relativt kraftig. I veckan släpper de amerikanska teknikjättarna sina resultat, bland annat Meta, Apple, Alfabet och Amazon. Rapportsäsongen indikerar hittills att många företag genomför rationaliseringar med teknikbolagen i spetsen. Det blir därför extra intressant att se hur teknikjättarna parerar detta, och hur det påverkar marknadssentimentet och de globala börserna i stort.

Räntebesked x3

I går, onsdag kväll, meddelade den amerikanska centralbanken (Fed) att de skulle höja räntorna med 25 punkter. Detta innebär en mycket långsammare takt i räntehöjningarna och bekräftar uppfattningen om att den amerikanska räntehöjningscykeln är nära en topp.

Nästa tungviktare som meddelar räntan idag torsdag är Europeiska centralbanken (ECB), som väntas höja räntan med 50 punkter. Inflationen och därmed också räntecykeln i Europa släpar efter den i USA, varför räntehöjningarna framöver med största sannolik både blir större och fler i Europa jämfört med USA. I förra veckans Market Outlook skrev vi om ECB-chefen Christine Lagardes uttalande under Davosmöte där hon menade på att två 50 punkters räntehöjningar var att räkna med från den europeiska centralbanken. Signalerna från ECB är dock svårtydda med en del tecken på att man delvis ångrar de tidigare mycket hökaktiga signalerna.

På torsdag väntas även Bank of England (BoE) lämna räntebesked. Prognosen för BoE är mer splittrad men en ganska stor majoritet tror på en 50 punkters höjning.

Händelserik vecka

Utöver rapporter och centralbanksbesked är det en fullmatad vecka med mycket intressant data vilket gör det svårt att skriva om allt. För att välja ut något så hittar vi preliminära siffror för inflationen i euroområdet. Vi får även inköpschefsindex (ISM-data) från USA som ger signal om hur konjunkturen mår samt den amerikanska jobbrapporten för januari som tar tempen på arbetsmarknaden.