13.11.2020 13:32

Nordic Outlook: Loppuuko Suomen taloudelta höyry?

Positiiviset uutiset koronarokotteiden osalta nostivat kursseja ja tunnelmaa pörsseissä ympäri maailmaa, mutta raaka talousdata piirtää toisenlaista kuvaa. Talouden toipuminen vuoden kolmannelle neljänneksellä oli yllättävän hyvää, mutta vastaavasti koronaviruksen toisesta aallosta on tullut odotettua pahempi. Talouden kokonaiskuva on utuinen.

- Maailmantalouden vahvuus on yllättänyt, esimerkiksi teollisuustuotanto ja vähittäiskauppa ovat palautuneet yllättävän hyvin, SEB:n pääekonomisti Robert Bergqvist analysoi.

Uusilla koronarajoituksia on kuitenkin negatiivinen vaikutus BKT:hen vuoden viimeisellä neljänneksellä. Samanaikaisesti elvytystoimia lisätään ja laajennetaan ympäri maailman.

- Näyttää siltä, että Euroopan talous kärsii pahiten koronaviruksen toisesta aallosta. Maailmantalouden toipumiskäyrä on muodoltaan W, Bergqvist toteaa.

Koronaviruksen toisella aallolla ei SEB:n ekonomistien mukaan ole suurta negatiivista vaikutusta pitkällä tähtäimellä, mutta talouden toipuminen on verrattain hidasta.

- Maailmatalouden täydelliseen toipumiseen tulee menemään 4-5 vuotta, Bergqvist ennustaa.

Kurssit nousuun

Koronapandemian osalta tuoreimmat rokoteuutiset olivat erittäin positiivisia, vaikka niitä oli osattu odottaakin.

- Vaikka laajamittaisten rokotusten läpivieminen tulee ottamaan aikaa, markkinat pystyvät katsomaan tulevien kuukausien yli, jos ja kun voidaan odottaa, että elvytystoimenpiteiden ja pandemian kuriin saamisen myötä talouden kasvu voi jatkua ensi vuoden puolella vaikean viimeisen vuosineljänneksen jälkeen, SEB:n päästrategi Jussi Hiljanen toteaa.

- Nyt kun poliittinen epävarmuus on ainakin osin hälvenemässä Yhdysvaltain presidentinvaalien myötä, näyttää siltä, että sijoittajien riskinottohalukkuus olisi taas kasvamassa, Hiljanen jatkaa

Ruotsin talous kirii Suomen rinnalle ja ohi

Pohjoismaiden taloudet ovat osoittaneet erityistä vahvuutta kriisin keskellä, mutta tummia pilviä leijuu näköpiirissä. Suomen talouden vaikeudet näkyvät pian myös luvuissa. Ikääntyvä väestö ja tuottavuuden heikko kasvu heikentävät talouskasvua. SEB ennustaa Suomen BKT:n pienentyvän tänä vuonna 4,0 prosenttia. Vuodelle 2021 ennustetaan 2,8 prosentin kasvua ja vuodelle 2022 2,5 prosentin kasvua.

Vahvan kolmannen vuosineljänneksen jälkeen Ruotsin talouskasvu näyttää hiljenevän seuraavan puolen vuoden ajaksi koronaan liittyvien rajoitustoimien ja muun Euroopan heikkouden takia. SEB:n talousennusteen mukaan Ruotsin BKT supistuu tänä vuonna 3,1 prosenttia ja kasvaa 2,7 prosenttia vuonna 2021. Kasvun kuitenkin odotetaan kiihtyvän vuoden 2021 toisella puoliskolla, jonka myötä vuonna 2022 Ruotsin BKT kasvaisi 4,4 prosenttia.

SEB julkaisee Nordic Outlook -raportin neljä kertaa vuodessa. Raportti käsittelee maailmantaloutta pohjoismaisesta näkökulmasta. Nordic Outlook -raportti löytyy liitteenä ja osoitteesta www.sebgroup.com

Yhteyshenkilö Suomessa

Jussi Hiljanen
päästrategi
jussi.hiljanen@seb.fi
puh: +46 70 7723167