Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon.

”Työ SEB:llä on todistanut minulle, kuinka suuri yhteiskunnallinen merkitys pankeilla on”

Anni Lapatto työskentelee Associatena Corporate Finance -yksikössä. Annin haastattalu on alunperin julkaistu SEB:n yhteistyökumppanin Mimmit sijoittaa -median blogissa. Blogissa Anni kertoo ajatuksiaan ja kokemuksiaan pankissa työskentelystä.

Miten ja miksi päädyit pankkiin töihin? Mitä olet opiskellut?

Olen opiskellut Aalto-yliopistossa rahoitusta ja valmistunut maisteriksi syksyllä 2015. Suoritin opiskeluaikana kaksi eri harjoittelua toisessa pohjoismaisessa pankissa, jossa pääsin tutustumaan sekä markets-maailmaan korkojohdannaisten kautta että corporate finance -työhön. 

Pankki työympäristönä tuntui minusta alusta alkaen mielenkiintoiselta – pääsin hyödyntämään yliopistossa oppimiani asioita, seuraamaan livenä talouden tapahtumia sekä työskentelemään superfiksujen ja motivoituneiden kollegoiden kanssa. 

Olin työstämässä graduani, kun näin SEB International Trainee -ohjelman hakuilmoituksen. Tuntui kuin palikat olisivat loksahtaneet kohdalleen! Minulla oli SEB:stä positiivinen kuva, joten hain sinne harjoitteluun ja sain paikan.

Ohjelman kautta pääsin vuodeksi tutustumaan pohjoismaisen pankin toimintaan laaja-alaisesti aitiopaikalta, Ruotsin pääkonttorilta, käsin. Helsingin Financial Strategy -kotitiimissäni  sain oppia uusia substanssitaitoja erityisesti rahoituksesta suuyritysasiakkaiden neuvonannon näkökulmasta. 

Mistä tyypillinen työpäiväsi koostuu? Minkälaisten asioiden parissa työskentelet?

Tyypillinen työpäiväni koostuu monesta: teen erilaisia päätöksiä tukevia analyyseja, tuotan materiaalia löydösten pohjalta, istun projekteja edistävissä tiimipalavereissa ja tapaan asiakkaita. Käytetyimmät työvälineeni päivittäisessä työssäni ovat Excel ja PowerPoint. 

Vaihdoin Corporate Finance tiimiin syksyllä 2018. Siitä asti olen auttanut meidän Helsingin asiakkaita yrityskauppojen ja pääomamarkkinoiden transaktioihin liittyvien teemojen kanssa. Työskentelen Associatena.

Konkreettinen esimerkki meidän tiimin projektista on esimerksi neuvonantajana toimiminen yritykselle, joka on ostamassa toista yritystä, myymässä osaa omasta liiketoiminnastaan tai vaihtoehtoisesti keräämässä uutta pääomaa itselleen sijoittajilta. 

Konkreettinen esimerkkiongelma, jota ratkaiset työssäsi?

Yritys X kasvaa kovaa vauhtia ja tarvitsee lisää omaa pääomaa toteuttaakseen kasvusuunnitelmansa. Tehtäväni on pohtia, millaisilta sijoittajilta, millaisella aikataululla ja millä ehdoilla heidän kannattaisi lähteä toteuttamaan tätä pääoman keräämistä, jotta se vastaisi yrityksen tarpeita mahdollisimman hyvin.

Oliko sinulla ennakkoluuloja tai olettamuksia pankkimaailmaa kohtaan ennen kuin päädyit pankkiin töihin?

Minulla ei ollut vahvoja ennakkoluuloja “pankkilaisista”, sillä pääsin jo opintojeni aikana tutustumaan pankkien toimintaan paikan päällä. Siellä sain nähdä monenlaisia tyyppejä sorvin ääressä. 

Mielikuva vanhanaikaisesta pankkiirimiehestä norsunluutornissaan ei ollut käsitykseni pankkimaailmasta ennen, eikä varsinkaan nyt. Se, että ennakkokäsitykseni pankissa työskentelevistä ihmisistä oli moninainen, ehkä osaltaan helpotti hakeutumista pankkialalle. 

Minkälaisia mahdollisuuksia näet urapolullasi finanssialalla?

Uskon, että finanssiala tarjoaa monia mahdollisuuksia urallani uusien taitojen kehittämiseen. Sekä ala itsessään että meidän asiakkaamme ja heidän tarpeensa ovat jatkuvan muutoksen keskiössä. Näin ollen en usko, että tulisi olemaan päivää, jolloin kokisin, etten pysty enää haastamaan tai kehittämään itseäni ammatillisesti. 

Rehellisesti, minkälaiselle ihmiselle työ pankissa sopii? Entä minkälaiselle ei ollenkaan?

Oman kokemukseni perusteella sanoisin, että viihtyäkseen pankissa tulee olla edes jonkinasteinen kiinnostus numeroita kohtaan. Numerot nimittäin ovat jossain muodossa läsnä lähes jokaisessa positiossa pankissa. Työ pankissa on myös sosiaalista sekä kollegoiden että asiakkaiden kanssa. Jokaisen numeron ja päätöksen takana on kuitenkin ihminen. Lisäksi yleinen kiinnostus taloutta kohtaan on tekijä, jonka uskon tekevän pankista mielekkään työnantajan.

Pankkiin tarvitaan mitä enenevissä määrin työntekijöitä erilaisilla taustoilla ja kokemuksilla. SEB:llä arki on kansainvälistä, joten halu verkostoitua ja tehdä yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa on myös tärkeä osa työtä.

Onko näköalapaikka finanssialalla vaikuttanut maailmankuvaasi?

Työ SEB:llä on todistanut minulle, kuinka suuri yhteiskunnallinen merkitys pankeilla on rahoituksen tarjoajana, sillä pankeilla on mahdollisuus ajaa haluamaansa agendaa pääomien kanavoinnin kautta.

Huomaankin usein erilaisia ilmiöitä kohdatessani miettiväni, miten ne vaikuttavat talouteen tai miten talous vaikuttaa niihin. Pankkityö on syventänyt ymmärrystäni talouteen ja sen eri merkityksiin!

Juttu on julkaistu huhtikuussa 2021 Mimmit sijoittaa -mediassa täällä.