Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Nordlig latitud – ny konstutställning i receptionen

I samarbete med Arabias konstavdelningsförening har vi öppnat en ny konstutställning i SEB:s reception. Utställningen är en satellit till ”Nordlig latitud 60.20890”, föreningens 20-årsjubileumsutställning som öppnas i Arabia & Iittalas Design Center den 14 september. 

Konstkeramikföreningens 20-årsjubileumsutställning "Nordlig latitud 60.20890" öppnar den 14.9.2023. Koordinaterna i utställningens namn leder till Iittala & Arabia Design Center i stadsdelen Arabia i Helsingfors, där även Konstkeramikföreningen har sina arbetsutrymmen.  

Jubileumsutställningen är kuraterad av de amerikanska galleristerna Juliet Burrows och Kim Hostler, som har specialiserat sig på nordisk design och samtida keramik. Duon driver två gallerier i New York och ett i Los Angeles. Kristina Riska, en av de tio permanenta medlemmarna i Arabias konstavdelningsförening, var den första nu levande konstnären som galleristerna tog sig an att representera på den amerikanska marknaden. Senare har galleriet Hostler Burrows också börjat samarbeta med de övriga konstnärerna i föreningen.

Jubileumsutställningen presenterar nya verk av konstnärerna i föreningen. Satellitutställningen hos SEB visar också verk av alla medlemmarna: Heikki Orvola, Kati Tuominen-Niittylä, Pekka Paikkari, Kristina Riska, Heini Riitahuhta, Kim Simonsson, Jasmin Anoschkin, Caroline Slotte, Sakari Kannosto och Marianne Huotari.

Jubileumsboken del av utställningen i SEB 

Kurator Juliet Burrows har skrivit om konstavdelningens betydelse ur ett internationellt perspektiv för föreningens jubileumspublikation Arabia Art Department Society 20 Years. Andra texter i boken bygger på jubileumspodcasten ”Muotokuvia”, som producerats och modererats av fackboksförfattaren och inredningsarkitekten Maaretta Tukiainen. 

Boken innehåller ett kapitel om varje konstnär, baserat på diskussionen i respektives podavsnitt, översatt till engelska för att nå en internationell publik. I boken presenteras även kollektionen Festen, som är en hyllning till både föreningens 20-årsjubileum och varumärket Arabias 150-årsjubileum, som också infaller 2023. I kollektionen fungerar ett keramikask designad av Heini Riitahuhta som en piedestal för de enskilda konstnärernas personliga verk placerat på locket. Den numrerade utgåvan i 150 exemplar tillverkades av Arabias konstavdelning i samarbete med keramikkonstnären Susanne Koskimäki.

Jubileumsboken finns på utställningen Nordlig latitud 60.20890 och på satellitutställningen hos SEB på Södra Esplanaden. Hos SEB har boken fått en särskild roll eftersom den är en del av utställningens uppbyggnad.

SEB är huvudpartner för Arabia Konstavdelningsföreningens 20-årsjubileum.