Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Tillväxtgas och räntebroms byter plats

En förväntad mjuklandning av konjunkturen följt av en relativt blygsam återhämtning ökar oddsen för att centralbankerna inleder räntesänkningar under 2024. Värderingsnivån och riskaptiten har ökat under året, vilket gör att en konsolidering eller en viss tillbakagång är rimlig. Det är fortsatt en blandad kompott med risk för störningar och överraskningar. Därför förordar vi en balanserad ansats med neutralt risknyttjande och god riskspridning.

– Under året har olika tillgångsklasser visat styrka och succesivt har riskviljan bland placerare stigit. Att bära risk har överlag varit lönsamt. Dock har den optimala portföljen varit svårfunnen då marknaden varit spretig och fallgroparna många. I nuläget förespråkar vi fortsättningsvis portföljer med bred exponering och neutral risknivå, säger Antti Katajisto, placeringschef på SEB. 

Teman

I den senaste utgåvan av Investment Outlook finns två aktuella temaartiklar.

•    Halvledare – digitaliseringens ryggrad
•    Paradigmskifte – från ägarskap till användarskap

Hela rapporten samt webbfilm på engelska, finns tillgänglig på seb.se/investmentoutlook