Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

"Job Shadow dagen blev en oförglömlig upplevelse"

Den årliga Job Shadow dagen inföll i år den 13 oktober. Dagen, som arrangeras av SEB:s samarbetspartner Ung Företagsamhet rf, erbjuder skolungdomar en heldag på arbete i sällskap av en person i chefs- eller ledarroll. Från SEB deltog i år två chefer som fick sällskap av varsin "skugga”.

Från SEB deltog Anssi Kiviniemi, hållbarhetschef för SEB i Finland, och Juuso Pohjola, försäljningschef inom gruppen Private Wealth Management & Family Office. De två skuggades under dagen av två gymnasister från Ylöjärven lukio, Lenni Lehtonen och Leo Salminen. Lenni och Leo hörde till det vinnande team, Luovia NY, som i våras vann priset ”Bästa företagsidé” i företagartävlingen Våga vara företagsam, också den arrangerad av Ung Företagsamhet.

- Jag hade inga särskilda förväntningar inför dagen, närmast var jag nyfiken på arbetslivet som sådant och hur en vanlig arbetsdag kan se ut för en chef, berättar Lenni Lehtonen.

- Jag fick vara med på flera intressanta möten som kändes oväntat avslappande, fortsätter Lehtonen.

Båda killarna tyckte att Job Shadow dagen var en positiv upplevelse som de rekommenderar andra ungdomar att delta i om tillfälle ges.

- Arbetsdagen på SEB var toppen. Jag fick träffa en hel massa människor och uppleva en arbetsdag i bankbranschen. Alla verkade tycka om sitt jobb och berättade gärna om vad de gör på SEB. Jag vill tacka alla som möjliggjorde den här dagen, det blev en oförglömlig upplevelse, säger Leo Salminen.

Ung Företagsamhet för samman skolungdomar och företagschefer

I Job Shadow dagen, som introducerades i Finland för åtta år sedan, kan ungdomar i åldern 16–23 år delta. Deras gemensamma nämnare är att de alla har deltagit i företagarkursen ”Ett år som företagare” som Ung Företagsamhet erbjuder till gymnasier och andra stadiets utbildningar i hela Finland. I kursen får ungdomarna prova på att vara egenföretagare genom att starta och driva ett riktigt företag under ett skolår. Cheferna som deltar i Job Shadow dagen arbetar på företag och institutioner i huvudstadsregionen.

SEB har stöttat Ung Företagsamhets verksamhet i Finland i över 10 år. 

Lenni Lehtonens och Leo Salminens företag Luovia gör smycken av HDPE-plastförpackningar som normalt slängs bort. High Density Polyethylene plasten används i t ex shampoflaskor, handspritsflaskor och flaskkorkar. Luovia vill göra gott för båda människor och natur genom innnovativ återvinning. På webbplatsen luoviastore.com kan du läsa mera om företaget.