Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Job Shadow-dagen kulminerade med mingel på SEB:s kontor

Den årliga Job Shadow-dagen erbjuder ungdomar en heldag på arbete i sällskap av en person i chefs- eller ledarroll. SEB välkomnade i år en "skugga" till kontoret och stod dessutom värd för det avslutande minglet som förde samman dagens alla deltagare och arrangörer. 

Under Ung företagsamhet och ekonomi NYT:s traditionella Job Shadow-dag den 4 oktober fick 28 unga från olika håll i Finland följa med en erfaren ledares arbetsdag. Syftet är att ge de unga inblickar i och unika upplevelser från arbetslivet ur en ledares perspektiv. Job Shadow-dagen kulminerar i en gemensam tillställning där deltagarna och arrangörerna kan träffas och dela upplevelser från dagen. 

De deltagande ungdomarna kommer från skolor i hela landet. Deras gemensamma nämnare är att de alla har deltagit företagarkursen ”Ett år som företagare” som NYT erbjuder till gymnasier och andra stadiets utbildningar i hela landet. I kursen får ungdomarna prova på att vara företagare genom att starta och driva ett riktigt företag under ett skolår. 

Strålande ungdomar 

Till SEB kom Todde Friberg från Jakobstad för att följa med Nikolas Rokkanens, Head of Financial Strategy, arbetsdag. Friberg var en av vinnarna av SEB:s pris för bästa företagsidé i vårens "Våga var företagsam" tävling.

– Summerat kan man säga att all oro för Finlands framtid är som bortblåst efter den här dagen, skrattar Nikolas Rokkanen. – Ungdomarna som deltog i Job Shadow-dagen strålar av nytänk och energi, de behärskar sociala situationer, säljtaktik och har den där speciella glimten i ögat som behövs i livet. Ungdomarna är framtiden och vi ska stötta dem på alla sätt vi kan.

Job Shadow-dagen introducerades i Finland för nio år sedan. 

Ung företagsamhet och ekonomi NYT erbjuder tjänster som stöder arbetslivs-, ekonomi- och företagsamhetsfärdigheter för skolor, läroinrättningar och kommuner. Föreningen NYT grundades 1.6.2023, då Ung Företagsamhet rf och Ekonomi och ungdom TAT slog samman sina verksamheter. SEB har stöttat föreningens verksamhet sedan 2013.