Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Keramikkollektionen Juhlat i SEB:s reception

Juhlat kollektionen av Arabia Art Department Societys konstnärer. Bild: Jefunne Gimpel

Vår samarbetspartner Arabia Art Department Society firar sitt 20-årsjubiluem med en limiterad kollektion konstkeramik. Juhlat -kollektionen, som är producerad i samarbete med varumärket Arabia, består av 150 verk varav 50 ställs ut i SEB:s reception från den 23 mars.  

 

Arabia Art Department Society firar 20-årsjubileum och varumärket Arabia har uppnått den aktningsvärda åldern av 150 år. För att uppmärksamma märkesåren bjöd Arabia in konstnärerna från Arabia Art Department Society för att skapa en jubileumskollektion. Resultatet blev Juhlat.

Utgångspunkten för kollektionen är en gemensam bas, ett cylinderformat kärl, som varje konstnär skapade sitt eget lock till. Basen, designad av konstnären Heini Riitahuhta, fungerar som en piedestal för konstnärernas fritt formgivna lock. Konstnärerna har haft fria händer att skapa sina egna verk för kollektionen, genom att upprepa eller variera sina motiv. De handgjorda verken är unika. 

- Kollektionen är ett samarbete mellan oss som hyllar mångfalden i det keramiska hantverket och förmedlar en rad olika tekniker från historia till nutid i Arabias konstavdelnings anda. Vi vill också genom verken förmedla glädjen av att skapa med händerna", säger föreningen.

Juhlat kollektionen består av 150 verk skapade av tio av föreningens konstnärer; professor Heikki Orvola, Kati Tuominen-Niittylä, Pekka Paikkari, Kristina Riska, Heini Riitahuhta, Kim Simonsson, Jasmin Anoschkin, Caroline Slotte, Sakari Kannosto och Marianne Huotari.

Var och en av de tio konstnärerna har formgett 15 unika verk i kollektionen, som har producerats i samarbete med keramikern Susanne Koskimäki. Verken är handgjorda i Arabia Art Department Society lokaler i Helsingfors.

Juhlat kollektionen säljs från och med 23. mars på SEB:s kontor, Arabias konstavdelning och i följande butiker:  Arabia Store Esplanaden, Iittala & Arabia Design Center i Helsingfors och Iittala Outlet i Åbo.

Se mera av Juhlat kollektionen