Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

SEB belönade unga företagare

Våga vara företagsam är Finlands största och mest betydande företagsamhetsevenemang för unga och arrangeras av den landsomfattande organisationen Ung Företagsamhet rf (UF). I finalen av företagartävlingen, som ordnades den 28 april i affärscentret Tripla i Helsingfors, belönades de allra bästa UF-företagen i olika kategorier. SEB delade ut priset Bästa affärsidé och till vinnare korades företaget Luovia NY från Ylöjärvi.

I finalen deltog över 150 barn och ungdomar från hela landet. De har alla, i sina skolor, deltagit i programmet ”Ett år som företagare” som ger unga möjlighet att grunda och driva ett eget UF-företag. Företaget fungerar med riktiga pengar och ger de unga företagarna praktisk erfarenhet av arbetsliv och företagsamhet.  Våga vara företagsam -finalen är programmets finska mästerskap.  

Som domare i tävlingen fungerar representanter från näringslivet. Domarna bekantade sig med finalisterna och deras företag under två intensiva finaldagar. Vid prisceremonin belönades företag i sammanlagt 13 olika kategorier.

Bästa affärsidé: Luovia NY

Luovia NY gör smycken av förbrukat plast. Som råmaterial duger till exempel shampoflaskor, flaskkorkar och handdesiflaskor. Luovias idé är att göra gott för både människan och naturen, och att ta vara på möjligheten att återanvända material som annars bara slängs bort.

I domarkollegiet representerades SEB av Camilla Laitinen och Rony Taxell som båda jobbar inom avdelningen Private Wealth Management & Family Office.

- Jag deltog i tävlingen som förstagångare och det var en fantastiskt fin upplevelse, säger Rony Taxell. - Ungdomarnas engagemang och mod var verkligen inspirerande.  

- De unga företagarnas energi, påhittighet och förmåga att sälja och uppträda förvånar och inspirerar varje år, säger Camilla Laitinen, som fungerat som domare flera år tidigare. Det finns en otrolig potential i våra barn och ungdomar, och därmed i Finlands framtid, fortsätter hon.

SEB är en av Ung företagsamhet rf:s huvudsamarbetspartner sedan 2013. Genom samarbetet vill vi stöda barns och ungas kunskaper om företagsamhet, arbetsliv och ekonomi. Ung Företagsamhet rf är en ideell förening och en topporganisation inom företagsamhetsfostran i Finland.

Här kan du läsa mera om Våga vara företagsam