Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

SEB Finland Small Cap tvåa i jämförelsen Finlands bästa fonder

Placeringsfonden SEB Finland Small Cap placerade sig som tvåa i Sijoittaja.fi:s jämförelse över Finlands bästa fonder. I jämförelsen testades 27 aktiefonder som huvudsakligen placerar i finska aktier och som har en avkastningshistoria på minst fem år.

Till bästa fonder i kategorin korades åter igen: Aktia Mikro Markka (tidigare Taaleri Mikro Markka), SEB Finland Small Cap och Evli Finland Småbolag. De tre bästa fonderna är aktivt förvaltade småbolagsfonder. Fonder som placerar i mindre bolag har historiskt sett lyckats slå sitt jämförelseindex bättre än övriga; den bästa indexfonden hittas först på elfte plats i jämförelsen.

En annan förklaring till småbolagsfondernas utmärkta avkastning är, enligt Sijoitta. fi, lyckade placeringar i bolag som beslutat av växa genom börsintroduktioner. Som exempel nämns Harvias, Aallon Groups och Musti Groups börslistningar. Placeringar i den här typen av växande bolag kräver dock kunskap.  

- SEB Finland Small Cap placerar i bolag som har en långsiktig och förutsägbar affärsmodell, stabil lönsamhet och avkastning på eget kapital, samt en balans som möjliggör företagsköp. Vanligen går fonden in som långsiktig ägare i bolagen. För tillfället är fondens största innehav Qt Group och andelen har utökats märkbart detta år, berättar fondförvaltaren Ville Simo.

SEB Finland Small Cap har genom åren gett en exceptionellt stabil överavkastning gentemot sitt jämförelseindex. På månadsbasis har fonden överavkastat i 61% av fallen.

SEB Finland Small Cap är klassificerad som en fyrstjärnig fond av Morningstar och fonden har också flera förstaplaceringar i jämförelser utförda av ratingbolaget Lipper.

Mer om Sijoitta.fi:s jämförelse kan du läsa här.