Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

SEB med och korade landets bästa unga företagare

Våga vara företagsam är finalen av en flera månader lång skolkurs som organisationen Ung företagsamhet tillhandahåller för skolor i hela landet. Vid finalen belönades årets bästa företag i olika priskategorier. SEB delade ut priset för bästa affärsidé och vinnare blev Focap UF från Jakobstads gymnasium. 

Närmare 200 ungdomar från hela Finland deltog i finalen av Finlands största tävling för unga företagare. Priserna delades ut till Ung företagsamhet företag i sammanlagt 11 kategorier. Finalisterna har i sina skolor deltagit i kursen ”Ett år som företagare” där eleverna grundar och driver ett företag på riktigt men i syfte att prova på hur det är att vara företagare. En viktig aspekt i kursen är också att ge eleverna en inblick i arbetslivet. Finalisterna har nått finalen i Helsingfors via regionala deltävlingar runt om i Finland.   

Bästa affärsidé

I kategorin bästa affärsidé valde juryn Focap UF från Jakobstads gymnasium till vinnare. Företaget tillverkar en produkt gjord i trä som hjälper till att bevara kolsyrehalten och smaken i en dryckesburk. 

- Juryn gillade det dynamiska och ambitiösa tvåmannateamet bakom Focap. Företaget har en innovativ affärsidé som löser ett verkligt problem, produktutvecklingen har varit en utmaning men killarna i teamet beslöt att inte ge avkall på materialvalet trä av ekologiska skäl. De har också arbetat hårt med att hitta en produktionspartner, och även på den punkten lyckades teamet. Företaget har på ett imponerande sätt utvecklats genom försök och misstag, säger Irene Aspelin, HR-direktör som representerade SEB i tävlingens jury.

Stor framgång för Etu-Töölön lukio

Företagen från SEB:s fadderskola i företagsamhet, Helsingforsgymnasiet Etu-Töölön lukio, klarade sig utmärkt i tävlingen.

Puuqetti NY vann kategorin Bästa produkt, Onni-Nalle barnomsorgstjänst NY valdes till Bästa tjänst och Aito Muoti NY fick priset för Bästa säljteam. Alla tre företag tränade sina säljpitchar inför tävlingen i samarbete med SEB:s mentorer.  

Träningstillfället i SEB:s kontor var en del av ett nyligen inlett samarbete mellan SEB och Etu-Töölön lukio. Samarbetet bygger på volontärarbete och mentorskap, vilket ger SEB:s anställda möjlighet att hjälpa gymnasieeleverna i olika studiekurser. Idén med en fadderskola har utvecklats inom ramen för SEB:s långvariga samarbete med Ung Företagsamhet r.f. 

Läs mer om mentorskapet för eleverna vid Etu-Töölön lukio (på finska) 

Läs mer om Våga vara företagsam finalen

SEB är en av Ung företagsamhets rf:s huvudsamarbetspartners och genom samarbetet stöder vi företagsamhetsfostran samt arbetslivs- och ekonomifärdigheter hos barn och unga. Ung företagsmahet är en ideell förening och den ledande organisation för utbildning i entreprenörskap i Finland.