Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

SEB startar samarbete med gymnasiet Etu-Töölön lukio

SEB och Etu-Töölön lukio, en gymnasieskola i centrala Helsingfors, inleder ett samarbete. Samarbetet bygger på volontärarbete och mentorskap – SEB:s anställda ska hjälpa skolans elever och lärare i olika kurser då behov finns. 

- Idén med en egen ”fadderskola” föddes i vårt partnerskap med organisationen Ung Företagsamhet, som SEB har stöttat i tio år. Vi ville ha en direkt och regelbunden kontakt med ungdomar och samtidigt erbjuda våra anställda möjligheten att arbeta som volontärer på ett roligt och enkelt sätt, säger Viveka Ahlskog, kommunikations- och marknadsföringschef på SEB. - Ung Företagsamhet gillade idén och det dröjde inte länge innan vi blev sammankopplade med Etu-Töölön lukio, eller Tyly som skolan kallas.

- Med det här samarbetet vill öka kunskapen om finanssektorn, och om SEB förstås, bland unga människor. Vi vill nå en helt ny målgrupp för oss, skolelever i gymnasier och andra stadiets utbildningar. Vi har redan deltagit i en del andra initiativ för målgruppen, t ex deltog SEB i projektet distansPRAO ifjol och vi har jobbat med ett skolprojekt tillsammans med Hanken-Aalto klubben Womens Career Society, säger Irene Aspelin, SEB:s HR-chef.

Samarbetet med Tyly är ett slags fadderskap. Det finns inget kontrakt eller förpliktelser, utan all interaktion bygger på frivillighet och mentorprincipen; om gymnasiet behöver stöd eller nya infallsvinklar i skolarbetet kan SEB:s anställda hjälpa till.

Fartfylld start på samarbetet

Samarbetet med Tyly har startat med fart. Flera skolgrupper kommer på besök till SEB:s kontor redan under årets två första månader. I januari fick deltagarna i gymnasiekursen "Kommunikation i arbetslivet och olika arbetskulturer" komma till banken för att diskutera bland annat bankernas roll i samhället och arbetsmöjligheterna inom finanssektorn.

I februari kommer skolans placeringsklubb på besök och får en presentation om investeringar i allmänhet och olika alternativ. Innan sportlovet kommer SEB:s volontärer också att träffa elever från skolans företagarlinje för att hjälpa dem förberedelserna inför tävlingen Våga vara företagsam. Det är de unga företagarnas presentationer, s.k. pitcher, som ska slipas med volontärernas hjälp.

Etu-Töölön lukio är en gymnasieskola i centrala Helsingfors med ca 750 elever och starkt fokus på entreprenörskap.  Skolan betonar elevernas roll som aktiva sökare, bearbetare, skapare och användare av kunskap. Dessutom är Tyly (ett smeknamn som härstammar från skolans tidigare namn Töölön yhteislyseo) ett teamgymnasium, vilket innebär att eleverna ingår i elevteam som ger dem möjlighet att delta i och påverka skolans vardag. Skolan ligger i en anrik gammal byggnad som nyligen genomgick en omfattande renovering. Etu-Töölön lukio har tilldelats utmärkelsen Årets entreprenörsskola i Finland vid TES Awards 2017.