Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

SEB stöder 20-åriga Arabia Art Department Societys jubileumsår

Föreningens konstnärer som deltar i jubileumåret. Bild: Chikako Harada

SEB är huvudsponsor och partner till Arabia Art Department Society under föreningens 20-årsjubileum 2023. Parterna delar övertygelsen om att konst har en positiv inverkan på samhället. Konst är kopplad till en ökad känsla av identitet, stolthet och tillhörighet, vilket i sin tur bidrar till socialt välbefinnande och ett välmående samhälle.

- Genom vårt fördjupade samarbete med Arabias konstkeramiker kan vi fortsätta att erbjuda våra kunder och besökare konstupplevelser i vårt kontor. SEB har stöttat entreprenörskap sedan bankens grundande och att samarbeta med lokala konstnärer ligger också i linje med vårt sätt att definiera entreprenörskap. Vi tror på konsten som en positiv kraft i samhället, säger SEB:s landschef Ruut Pihlava.

Under jubileumsåret arrangerar föreningen två utställningar som är öppna för allmänheten och satellitutställningar till dessa i SEB:s kontor på Södra esplanaden. I samarbete med varumärket Arabia har tio av föreningens konstnärer tagit fram en kollektion keramikföremål som kommer säljas i begränsad mängd under året. För att uppmärksamma jubileet kommer föreningen också att publicera podcasten Muotokuvia, där var och en av konstnärerna kommer tills tals med sin historia

- Vi uppskattar SEB:s intresse och stöd för vårt kulturarv och vi ser fram emot ett fördjupat samarbete under vårt jubileumsår. Med SEB:s stöd kan vi nå en bredare publik med kunskap och information om konstkeramikens fina traditioner, säger Sakari Kannosto, skulptör och ordförande för föreningen.  

Arabia Art Department Society / Arabian taideosastoyhdistys ry grundades för 20 år sedan. SEB och föreningen har samarbetat redan under flera års tid och konstnärernas verk har regelbundet ställts ut i SEB:s mottagning.

Arabia Art Department Society är en ideell förening som arbetar för att bevara och utveckla den finska konstkeramikens traditioner som fick sin början vid Arabias konstavdelning på 1930-talet. Genom sitt program för gästkonstnärer ser föreningen till att den tysta kunskap som utvecklats under årtionden går vidare från en generation till nästa.

De tio konstnärer som deltar i jubileumsåret är professor Heikki Orvola, Kati Tuominen-Niittylä, Pekka Paikkari, Kristina Riska, Heini Riitahuhta, Kim Simonsson, Jasmin Anoschkin, Caroline Slotte, Sakari Kannosto och Marianne Huotari.