Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Davos 2023 och rapportfloden

Veckan präglades av fallande börser efter svag amerikansk makrodata avseende detaljhandel och industrin. Det spädde på oron om hur djup en stundande recession kan komma att bli. Riskaptiten fann däremot förnyad kraft under fredagen efter positiva signaler från Federal Reserve att det inte är så långt kvar på räntehöjningscykeln.

Veckofacit från förra veckan blev till slut S&P 500 -1,54 procent och Europa (Stoxx 600) slutade på 0,83 procent. En amerikansk 10-årig statsobligation handlas nu på morgonen runt 3,52 procent, fortfarande klart under den senaste toppen vid nyår som var strax under 3,90%, och de 4,25% i slutet av oktober 2022.

Reflektioner efter Davosmötet

I förra veckan gick World Economic Forum av stapeln i schweiziska Davos där beslutfattare inom näringsliv och politik samlades för att diskutera de globala ekonomiska utmaningarna.

Den dysterhet som rådde i Davos förvandlades till försiktig optimism i slutet, då de globala utsikterna för det kommande året såg bättre ut än befarat. Bland riskerna fanns däremot inflationstrycket från Kinas återöppnande, den ökade skuldsättningen i utvecklingsländerna, kriget i Ukraina och energikrisen. För att inte tala om den kritiska inflationen och målet om 2 procent.

Bland annat talade Europeiska centralbankschefen Lagarde och ECB-ledamoten Knot. De båda menar att inflationen är alldeles för hög och att ytterligare räntehöjningar behövs för att säkerställa att inflationen når målet om 2 procent. Att Europeiska centralbanken (ECB) går för minst två 50 punkters höjningar är så gott som kassaskåpssäkert efter dessa uttalanden.

Glädjande nog fick även klimatfrågan ta plats under mötet, trots att krig och energikris har överskuggat området senaste året. Bland annat diskuterades det amerikanska initiativet (Inflation Reduction Act) och EU:s utvecklade plan av den gröna given där nya investeringar, stöd, initiativ och regelförenklingar nu ska genomföras för att säkerställa att europeiska företag inte ska halka efter i racet mot grön teknologi och en hållbar framtid. Vi får bara att hoppas att det inte blir någon dragkamp mellan USA och Europa utan att det blir en gemensam insats för klimatet och vår planet.

IMF-chefen Georgieva fick sätta punkt för mötet med rådet att: var inte alltför optimistisk, inte heller alltför pessimistisk – ligg någonstans mitt emellan och var realistisk.

Rapportperioden

Denna vecka är det relativt lugnt på centralbanksfronten, det är först nästa vecka som både Fed och ECB lämnar räntebesked. I avsaknad av centralbanksnyheter ser vi istället fram emot rapportsäsongen. Det blir extra intressant att höra vad bolagsledningarna kommer att säga om framtiden, med tanke på det speciella år vi lagt bakom oss och det som står framför oss.