Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Eugenia Victorino, hur mår Kina?

Vi bad våra experter att reflektera över de faktorer som kommer att påverka marknadsutvecklingen mest i år. SEB:s Asienekonom Eugenia Victorino svarar på tre snabba frågor.

Vad tar du med dig från den kinesiska marknaden 2022?

Att Xi Jinpings kontroll över kommunistpartiet förstärktes vid den 20:e partikongressen. Men också att den kinesiska ekonomin, som varit starkare än världen under två år, hade det betydligt tuffare under 2022. En strikt covidpolicy föll till slut när omikronvarianten kom. Konfronterad med folkligt missnöje gjorde den kinesiska regeringen snabbt om sin policy. Den snabba återöppningen från covid har dock haft samma inverkan på mobiliteten som nedstängningarna, vilket begränsar tillväxten 2022 till högst 2,8 procent.

Vad kommer att vara nyckeln för 2023?

Vägen till flockimmunitet kommer att leda till volatilitet i den ekonomiska aktiviteten tills den första vågen av infektioner passerat. Den minskade mobiliteten i städerna tyder på att invånarna antingen insjuknar i covid eller isolerar sig själva för att undvika smitta. Den ekonomiska aktiviteten har dock snabbt återhämtats i områden där smittovågorna redan ser ut att ha nått sin kulmen. I denna takt kan en fullständig återhämtning av konsumtionen inträffa under våren.

Vad är din prognos för 2023?

Avvecklingen av covidrestriktionerna medför uppåtrisker för vår prognos om en BNP-tillväxt på 5,5 procent för 2023. Det ackumulerade sparandet under pandemin kommer att ge stöd till konsumtionen. Fastighetssektorn kommer dock att förbli en dämpande faktor för tillväxten. Det kommer att ta tid innan det politiska stödet till fastighetsbolagen får effekt.