Storleken på den finska fastighetsmarknaden är cirka 90 miljarder euro, men handelsvolymen 2023 var endast 2,6 miljarder euro.
- Jag ser inte möjligheten att handelsvolymerna skulle ligga kvar på så låga nivåer under en längre tid, säger Lähde.
Enligt honom påverkas den finska fastighetsmarknaden för närvarande av både kortsiktiga fluktuationer och mer långsiktiga trender.
- Ränteläget är ett exempel på kortsiktiga fluktuationer. Man får finna sig i att räntorna går upp och ner, för inte heller den här gången har räntorna parkerat permanent på vare sig låg eller hög nivå.
- Det finns också andra faktorer som påverkar marknaden där det ännu inte är klart om det är fråga om en permanent förändring eller ett mera kortsiktigt fenomen. Exempel på detta är distansarbete och minskad användning av kontorsutrymmen. Företagen testar sig fortfarande fram för att hitta en lämplig balans mellan distans- och närarbete för olika roller och arbetsuppgifter. Framtiden får utvisa hur detta kommer att påverka efterfrågan på kontorslokaler på längre sikt.
Till de långsiktiga trenderna hör urbaniseringen och den låga nativiteten i Finland. Vissa tillväxtcentra kommer att förbli livskraftiga medan andra områden kommer att minska.
- Urbaniseringen är en trend som sannolikt inte kommer att förändras eller avta under de närmaste åren.
Ett annat exempel är klimatförändringen och kraven på energieffektivitet. Fastighetsägare kommer att behöva ägna ännu mer uppmärksamhet åt dessa frågor framöver.
- Fastighetsägare och investerare måste förstå riskerna som de långsiktiga trenderna för med sig och anpassa sig till dem, inte positionera sig emot dem, säger han.
Ville Lähde gästade seminariet Strategy Talk Real Estate i september. Seminariet arrangerades i Helsingfors av event- och utbildningsföretaget Professio.