Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Green Bond rapporten: Energirevolutionen är ostoppbar

Den senaste utgåvan av SEB:s Green Bond rapport fokuserar på hur man kan öka investeringarna i hållbar vattenhantering. Teknik som hjälper både företag och samhället i stort att hantera den globala vattenkrisen erbjuder betydande tillväxtmöjligheter. SEB:s experter är också fortsatt övertygade om att energirevolutionen är här för att stanna. 

Det är rimligt att säga att tvivel om övergången till ren energi ökade under de senaste 1-2 åren efter att investeringsvågen i början av 2020-talet avtog 2023-2024, säger Thomas Thygesen, chef för strategi och hållbarhet på SEB Equity Research.   
  
- Enligt vår uppfattning är detta sannolikt en följd av förändrade politiska prioriteringar. Anledningen till att vi tror att den gröna energiomställningen är ostoppbar har aldrig handlat om politik - det har alltid handlat om den tekniska revolutionen i förnybar energi.   
  
- Den framtida AI-ekonomin kommer att vara helt elektrifierad, och förnybar energi är det enda ekonomiskt och miljömässigt hållbara alternativet, säger Thomas Thygesen.   
 
- Det enda vi kan påverka är hur snabbt omställningen fortskrider och här har beslutsfattare i både Europa och USA en utmaning i att komma ikapp Kina. 
 
Rapporten innehåller också en uppdatering om hållbara finansmarknader. I slutet av juli hade 929 miljarder USD i nya hållbara lån tagits upp globalt. Det är 70 miljarder dollar mer än under de första sju månaderna 2023, drivet av en mer än 20-procentig ökning av hållbara obligationsemissioner i Nordamerika, Oceanien och av överstatliga institutioner.  

Hållbarhetskopplade obligationer (Sustainability-linked bond, SLB) har däremot fortstt att tappa fart. Värdet av nyemissioner ligger på lägsta nivån sedan 2020. SEB:s analys om hur målsättningarna som är kopplade till obligationerna tyder dock på att produkten i sig fungerar. 
 
- En tredjedel av europeiska hållbarhetslänkade obligationer  ligger antingen efter eller når inte upp till sina mål, men de flesta av de viktigaste indikatorerna som inte ser ut att nå sina hållbarhetsmål är kopplade till utsläpp av växthusgaser. Det tyder på att ambitionen i dessa fall har varit hög, vilket är positivt”, säger Gregor Vulturius, forskare och rådgivare inom SEB:s enhet Climate & Sustainable Finance.   
 
- Vi fortsätter att tro hållbarhetslänkade obligationer då marknaden för med sig standardisering, ökad transparens och ett högre nivå av engagemang mellan emittenter och investerare. 
  
I rapporten finns också ett ställningstagande från organisationen Global Water Intelligence som menar att de globala investeringarna i vattenhantering behöver mer än tredubblas. SEB Climate & Sustainable Finance analyserar dessutom djupgående utsikterna för vattenteknik och vattenrelaterad reglering.     
  
Vatten är ett växande tema på finans- och kapitalmarknaderna. Utmaningarna i samband med vatten är många - det finns för mycket, för lite eller förorenat. Att lösa utmaningarna kräver en enorm mängd kapital, säger Anssi Kiviniemi, SEB:s hållbarhetschef i Finland.   

Om Green Bond rapporten

SEB, som tillsammans med Världsbanken utvecklade Green Bond konceptet 2007/2008, publicerar forskningsrapporten The Green Bond 5-6 gånger per år. Syftet är att ge läsarna insikter om hållbar finansiering genom olika teman. Rapporten täcker alla typer av produkter och marknader för hållbar finansiering, men vi har valt att behålla det historiska namnet - The Green Bond - som en hyllning till vår roll som pionjär på marknaden för gröna obligationer. Rapporten The Green Bond finns på sebgroup.com.