Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Nordiska företag ser mestadels positivt eller neutralt på framtiden

SEB:s undersökning visar att den efterfrågeuppgång som företagen förväntar sig är mer hopp än verklighet i detta skede. De geopolitiska orosmomenten kretsar mera kring tullar än militära konflikter.

Enkäten besvarades av över 100 representanter för nordiska företag som deltog i ett investerarseminarium som SEB anordnade i januari. Resultatet av undersökningen visar att amerikanska tullar för närvarande är den mest betydande risken. Mer än 50% av de tillfrågade ansåg dock att geopolitiska risker inte är ett stort problem för deras affär. 

Enkätsvaren om de viktigaste möjligheterna och utmaningarna 2025 var ganska tydliga. Bristande efterfrågan är den överlägset största utmaningen, medan förhoppningar om en global återhämtning fortfarande ses som den största möjligheten.

- Vi tar detta som ett tecken på att företagen fortfarande inte ser konkreta uppsving i resultaten. De flesta förväntar sig att ekonomin kommer att förbättras i år, men klara bevis på en förbättring finns inte ännu, säger Thomas Thygesen, strategichef på SEB:s Equites-enhet.

Cykliska industrier oroade över efterfrågan, hälsovård över tullar

Föga förvånande är oron för efterfrågan och förhoppningar om återhämtning mycket mer uttalade i cykliska sektorer, så som tillverkning, IT och sällanköpsvaror, än inom andra sektorer. Mer än 50% av aktörerna i de cykliska sektorerna delade samma oro över svag efterfrågan, men såg även möjligheterna som en makroekonomisk återhämtning kan föra med sig. Majoriteten av de bolag som deltog i seminariet var också verksamma inom cykliska sektorer. När det gäller geopolitiska risker var oron för amerikanska tullar också störst inom de cykliska sektorerna, men den största geopolitiska oron för effekterna av eventuella tullar fanns inom hälso- och sjukvårdssektorn - 80 procent. 

Små skillnader mellan olika länder

Om man tittar på företagens svar utgående från deras hemland kan man se vissa skillnader. Svenska företag identifierade bristande efterfrågan som den främsta utmaningen och den globala återhämtningen som den främsta möjligheten, men geopolitiska risker var inte deras största bekymmer. Danska företag fokuserade däremot mindre på cykliska risker men var mer oroade över amerikanska tullar, vilket möjligtvis speglar en högre exponering mot hälso- och sjukvårdssektorn.

Norska företag såg också en global återhämtning som den största möjligheten, men såg inte brist på efterfrågan som en stor utmaning för 2025. Däremot framstod politisk osäkerhet som den största oron. När det gäller geopolitiska risker uttryckte norska företag mindre oro för amerikanska tullar och ansåg istället att krigen i Mellanöstern och Ukraina har större tyngd, då dessa har större inverkan på energisektorn. Finland följde i stort sett Sverige, men med en ännu högre andel företag som angav bristande efterfrågan som den största utmaningen. De finska företagen var också mer oroade över geopolitiska risker än andra nordiska företag, och nästan 60% av de finska företagen uppgav att USA:s tullar skulle påverka deras planer för 2025.

Botten är nådd

- Resultatet av vår enkät stämmer väl överens med vad vi sett i vinstprognoserna den senaste tiden. SEB:s prognoser för de nordiska bolagen verkar ha bottnat, men det finns ännu inga tecken på en uppåtgående cykel i prognoserna, säger Thomas Thygesen. Han säger att de första vinnarna sannolikt blir bolag som gynnas av en starkare inhemsk efterfrågan, särskilt i Sverige och Danmark. Samtidigt kommer investeringsvikten för nordiska bolag att öka i takt med att de globala inköpschefsindexen börjar stiga igen.

SEB:s Nordic Seminar är Nordens största investerarevent med över 160 bolag och mer än 1 000 deltagare varje år.

 

 

 

 

 

 

Upp Upp