Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

SEB:s Green Bond rapport: En snabb, intensiv och rättvis omställning?

Den senaste utgåvan av SEB:s Green Bond Report tar upp frågan om hur man kan skala upp investeringar i energiomställningen i den takt som krävs för att uppnå nollutsläpp och ett socialt acceptabelt sätt.  

Övergången till ren energi visar inga tecken på att bryta förra årets stagnerade trend, säger Thomas Thygesen, chef för strategi och hållbarhet på SEB Equity Research.  
  
- Kina har drivit den globala tillväxten, men nu ser utvecklingen ut att bromsa in från höga nivåer. På andra håll i världen börjar vi se effekterna av nya industripolitiska åtgärder, som till exempel USA:s IRA. Europa måste hitta ett svar, vilket inte blir lätt med tanke på hur fragmenterat det politiska landskapet är.   
  
- De nya riktlinjerna syftar till att uppnå både inrikespolitiska mål och påskynda utsläppsminskningarna, fortsätter Thygesen.   
  
- IRA förankrar omställningen hos väljarna genom att öka investeringarna och skapa arbetstillfällen, ofta inom områden som tidigare varit beroende av utsläppstunga industrier. Europas politiska ramverk gör däremot omställningen dyrare för vanliga människor, vilket kan leda till politiska motreaktioner.

Rapporten innehåller också en uppdatering av marknaderna för hållbar finansiering. Under årets tre första månader var marknadstillväxten blygsam. Det berodde främst på en nedgång på cirka 50% i utgivningen av hållbarhetskopplade obligationer jämfört med föregående år. Efterfrågan på hållbarhetsobligationer ligger dock fortfarande över genomsnittet, vilket tyder på att investerarnas intresse för hållbarhetsfinansiering är fortsatt stort. 

- Andelen hållbara obligationer på de globala och europeiska obligationsmarknaderna nådde en rekordhög nivå under första kvartalet med 3,5 procent respektive 6,7 procent, säger Gregor Vulturius, Senior Researcher och rådgivare inom Climate & Sustainable Finance på SEB.  

- Gröna obligationer ger lite andrum från den stagnerande marknaden för hållbara finanser, med en ökning på 30 procent på årsbasis i Europa och 15 procenti Nordamerika. Men marknaden för hållbara obligationer behöver ett nytt uppsving för att verkligen driva energiomställningen framåt. Nya regleringar som minskar riskerna för både låntagare och långivare kunde vara ett sätt att skapa nytt drag på markanden. 

Rapporten innehåller också inlägg från kapitalförvaltaren Brookfield om dess roll som framtidens stora aktör inom ren energi och från det finska startupföretaget Coolbrook, som har utvecklat nya lösning för att minska koldioxidutsläppen från värmeproduktion i industriella processer. Också Internationella arbetsorganisationen ILO delar med sig av sina synpunkter på hur omställningen ska finansieras. 

Om Green Bond rapporten

SEB, som tillsammans med Världsbanken utvecklade Green Bond konceptet 2007/2008, publicerar forskningsrapporten The Green Bond 5-6 gånger per år. Syftet är att ge läsarna insikter om hållbar finansiering genom olika teman. Rapporten täcker alla typer av produkter och marknader för hållbar finansiering, men vi har valt att behålla det historiska namnet - The Green Bond - som en hyllning till vår roll som pionjär på marknaden för gröna obligationer. Rapporten The Green Bond finns på sebgroup.com.