Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Allokeringsförändring i portföljerna juni 2025

Vi har beslutat att genomföra en allokeringsändring genom att minska aktiemarknadsexponeringen närmare en neutral nivå från den nuvarande måttliga övervikten. Minskningen av aktieandelen genomförs, beroende på modellportföljen, genom försäljning av amerikanska och finska aktier. De medel som erhålls från försäljningen investeras också, beroende på modellportföljen, i korta räntor och lån på tillväxtmarknader.

Osäkerhetsfaktorerna kring det internationella konjunkturläget och marknadssituationen har fortsatt att vara relativt höga. Inga avgörande nyheter har framkommit i handelsrelationerna mellan USA och Kina, och de senaste händelserna har främst rört situationen mellan USA och Europa, där man även tillämpat den välbekanta 90 dagars uppskovstiden. Under de allra senaste dagarna har USA:s införda tullar varit på tapeten i olika rättsinstanser gällande presidentens mandat att införa tullar med stöd av så kallad nödlagsstiftning utan kongressens godkännande. Denna situation ökar naturligtvis ytterligare osäkerheten kring handelsrelationernas framtid, deras utveckling och tidtabell.

Förutom handelspolitiken har även osäkerheten på den amerikanska räntemarknaden ökat. De offentliga budgetunderskotten har hamnat i fokus – både vad gäller extraintäkter från tullar och ökade kostnader från skattesänkningar – samtidigt som underskottet i statsfinanserna redan länge har varit ansträngt. Trycket uppåt på amerikanska långräntor har ökat på grund av det växande finansieringsbehovet och stigande räntekostnader i rådande ränteklimat. Ränteuppgångarna begränsar aktiemarknadens uppsida under rådande hög osäkerhet. De senaste dagarnas geopolitiska händelser (Ukrainas oväntat stora attack mot ryska militära mål) ökar risken för en förnyad upptrappning av konflikten, vilket också begränsar den kortsiktiga uppgångspotentialen för riskfyllda tillgångsslag.

Trots osäkerheten kring tillväxten, bedömer vi inte en amerikansk recession som sannolik. Företagens rapporterade resultat är fortfarande stabila och makroekonomiska indikatorer, såsom utvecklingen på arbetsmarknaden, har förblivit relativt stabila. Europa är inte immunt mot den osäkerhet som har sitt ursprung i USA. Däremot är Europa fortsättningsvis ett attraktivt investeringsmål i förhållande till USA tack vare aktiemarknadsvärderingen, möjligheten till stimulansåtgärder, större utrymme för penningpolitiska lättnader än i USA, samt flexibiliteten i utrikeshandeln.

Upp