Allokeringsförändring i fullmaktsportföljerna

Vi genomför en allokeringsförändring och ökar portföljernas riskvikt. De sker genom att minska andelen korta ränteplaceringar samt high yield -obligationer och öka vikten på aktiemarknaden. På aktiemarknaden ökar vi exponeringen mot amerikanska aktier, särskilt den breda aktiemarknaden samt små och medelstora bolag.
Den amerikanska ekonomin fortsätter att växa starkt och Fed har med sina räntesänkningar tydligt signalerat att stödet för tillväxten inte sviktar. Det befarade recessionsscenariot håller därmed på att hamna i bakgrunden, åtminstone för tillfället. Läget gynnar riskaptiten på marknaden och i synnerhet företag i konjunkturkänsliga branscher. Då inflationen samtidigt backar har den amerikanska centralbanken nu mera verktyg att ta till för att stödja ekonomin, ifall nya tecken på en försvagning skulle dyka upp.
Aktiernas relativa attraktivitet i förhållande till ränteplaceringar har ökat i takt med att räntorna har sjunkit. Prissättningen på räntemarknaderna (både basräntor och riskpremier) är fortfarande pressad trots den relativt stora uppgången i marknadsräntorna de senaste veckorna. På aktiemarknaderna är prissättningen generellt sett neutral, eller rent av måttlig om resultatförväntningarna justeras uppåt i takt med den ekonomiska utvecklingen. Samtidigt är värderingsskillnaderna inom aktiemarknaderna fortfarande relativt stora, särskilt till småbolagens fördel.
Bättre tillväxtutsikter i USA i förhållande till Europa har återigen accentuerats. Det stöder den amerikanska aktiemarknaden och särskilt aktier som gynnas av den amerikanska inre marknaden. Kinas senaste stödpaket är inte i sig en orsak till aktieökningen, eftersom ytterligare finanspolitiska stödåtgärder skulle behövas. Men aviseringen av stödpaketet har haft en tydlig effekt på sentimentet, vilket syns i kapitalströmmarna mot riskfyllda tillgångsklasser globalt.
På kort sikt finns det vissa risker som, om de realiseras, skulle kunna påverka marknadens riskaptit negativt – det geopolitiska läget i Mellanöstern och det kommande valet i USA. Vi anser dock inte att dessa risker är så betydande att de skulle ta udden av tillväxtbilden, marknadssentimentet och aktiernas relativa attraktivitet. Omallokeringen i portföljerna fokuserar dessutom på en något längre tidshorisont, 3–6 månader.
En mer relevant parameter för att omvärdera risknivån skulle vara om den amerikanska eller globala ekonomiska tillväxtbilden skulle försämras avsevärt igen.