Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Inflationssiffror och revolutionerande AI

Vi lämnar en vecka med dystra börsstängningar bakom oss där Dow Jones stängde på -2,99 procent, Stoxx 600 på -1,42 procent och OMXS30 på -1,91 procent. Under denna vecka ser vi fram emot nya inflationssiffror från Euroområdet och dess tungviktare.

Spänning inför Euroområdets inflationssiffror

I veckan släpps de preliminära inflationssiffrorna för Euroområdet och det senaste penningpolitiska protokollet från ECB:s senaste räntebesked. Vår syn är att den totala inflationen kommer fortsätta nedåt, men vi tror att kärninflationen (exklusive energi och livsmedel) fortsätter stiga. Andelen detaljhandelsföretag som säger att man avser höja priserna är fortsatt hög och en stark uppgång i Producer Price Index-ledet i Tyskland tyder på att vändningen i USA-inflationen från mitten av förra året kommer med en fördröjning i Europa.

Även de stora europeiska ländernas (Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien) inflationssiffror kommer under veckan. De siffrorna tillsammans med data och kommunikation från ECB kommer påverka ränteutvecklingen i veckan.

Det stora samtalsämnet Artificiell Intelligens (AI)

Det har nog undgått få den uppmärksamhet AI och ChatGPT fått de senaste månaderna. Med värderingar som skjuter upp vid lyckade lanseringar och börskurser som faller vid misslyckande demos påverkar AI marknaderna redan idag. Bill Gates menar att ChatGPT kommer förändra vår värld, och att denna förändring är i samma kategori som när datorn och internet kom.

SEB:s chefsstrateg Johan Javeus skriver i sin Veckans tanke att ”AI-revolutionen är här, en ny värld väntar”.

Läs hela artikeln här