Allokaatiomuutos täyden valtakirjan salkuissa

Olemme päättäneet toteuttaa allokaatiomuutoksen keventämällä osakemarkkinapainoa lähemmäs neutraalia nykyisestä lievästä ylipainosta. Osakepainon laskeminen toteutetaan malliportfoliosta riippuen Yhdysvaltain ja Suomen osakemarkkinoita myymällä. Myynnistä saadut varat sijoitetaan niin ikään malliportfoliosta riippuen lyhyisiin korkoihin ja kehittyvien markkinoiden lainoihin.
Kansainvälistä suhdannetta ja markkinatilannetta koskien epävarmuustekijöiden määrä on edelleen säilynyt varsin suurena. Kauppapolitiikassa Yhdysvaltain ja Kiinan tilanteesta ei olla saatu ratkaisevia uutisia ja tuoreimmat tapahtumat ovat keskittyneet Yhdysvaltain ja Euroopan tilanteeseen, jossa siinäkin on sittemmin sovellettu jo tutuksi tullutta 90 päivän lykkäysperiodia. Aivan viimeisten päivien osalta Yhdysvaltain asettamat tariffit ovat olleet otsikoissa eri oikeusasteiden käsittelyn osalta koskien presidentin mandaattia asettaa tulleja ns. hätätilalain puitteissa ilman kongressin käsittelyä. Tämä asetelma on luonnollisesti entisestään lisäämässä epävarmuuksia kauppapolitiikan jatkosta, etenemistavasta ja aikatauluista.
Kauppapolitiikan lisäksi epävarmuudet ovat kasvussa myös Yhdysvaltain korkomarkkinoilla, kun julkisen talouden alijäämät ovat valokeilassa tariffeista saatavia lisätuloja koskien ja sitten menopuolella veronkevennyksistä aiheutuvien lisäkustannusten suhteen samalla, kun asetelma valtiontalouden alijäämää koskien on jo muutenkin pitkältä ajalta ollut varsin kireä. Paineet nouseville US-koroille käyrän pitkässä päässä ovat kasvaneet valtiontalouden lisärahoitustarpeen ja velanhoitokustannusten kasvun kautta jo nousseen korkotason olosuhteissa. Nousupaineet koroissa kaventavat osakemarkkinoiden nousupotentiaalia korkean epävarmuuden vallitessa. Viime päivien geopoliittiset tapahtumat (Ukrainan yllättävän suuri isku Venäjän sotilaskohteisiin) kohottavat riskiä konfliktin uudelleeneskaloitumisesta, mikä niin ikään rajaa riskipitoisten omaisuusluokkien nousupotentiaalia lyhyellä aikavälillä.
Toisaalta kasvuepävarmuuksista huolimatta emme pidä Yhdysvaltain taantumaskenaariota todennäköisenä ja edelleen yhtiöiden raportoidut tulokset sekä makrotalouden puolelta esimerkiksi työmarkkinakehitys on jatkunut varsin stabiilina. Eurooppa ei ole immuuni Yhdysvalloista lähtöisin olevalle epävarmuudelle, mutta Euroopan houkuttelevuus sijoituskohteena säilyy verrattuna Yhdysvaltoihin osakemarkkinahinnoittelun, elvytyspotentiaalin, Yhdysvaltoja suuremman rahapolitiikan kevennysvaran sekä ulkomaankauppavirtojen joustavuuden saattelemana.