
Olemme tehneet allokaatiomuutoksen, jossa osakemarkkinapainoa vähennetään ja vähennys suunnataan euroalueen valtionlainoihin. Osakevähennys toteutetaan ensisijaisesti Yhdysvaltain ja osin Euroopan osakemarkkinoilta kuitenkin niin, että kumpikin alue säilyy ylipainotettuna. Niin ikään osakemarkkinoiden ylipainotus myös säilyy.
Globaali suhdannekehitys ja kasvu on edelleen Yhdysvaltain vetämää ja näyttää yhä siltä, että mahdollisissa kasvuennusteiden tarkistuksissa sekä aktiviteettiluvuissa korjaus- ja yllätyssuunta on edelleen ylöspäin. Tätä puoltavat teollisuuden, palvelusektorin ja kuluttajien luottamus sekä ennen kaikkea nyt parin viimeisen kuukauden ajalta saadut luvut pienyritysten luottamuksesta. Myös tuoreimmat työmarkkinaluvut kertovat Yhdysvaltain talouden vahvasta vedosta. Globaalin talouden tilan voidaan niin ikään katsoa parantuneen hiukan, kun kauppapoliittisen epävarmuuden vetämänä kauppataseluvut Yhdysvalloista, Kiinasta sekä euroalueelta osoittavat selkeää aktiviteetin lisääntymistä.
Kokonaisuutena Euroopan tilanne on säilynyt kuitenkin alavireisenä erityisesti Saksan heikkouden vuoksi ja vastaavasti Kiinassa ollaan edelleen odottavalla kannalla erityisesti finanssipoliittisen tuen suhteen rakenteellisten ongelmien korjaamiseksi. Kiinasta saatiin viime viikolla kuitenkin odotuksia vahvemmat kasvuluvut vuoden 2024 viimeiseltä neljännekseltä. Tässä taustalla juurikin tuo kauppataseen vahvistuminen entisestään. Kehittyvien markkinoiden houkuttelevuutta rajoittaa kuitenkin kauppapoliittinen epävarmuus Kiinan johdolla. Euroopassa suhdannekehityksen parantumista tukevat euron heikkouden ja viennin lisäksi, rahapolitiikan suunta, Venäjän ja Ukrainan konfliktin mahdollinen edistyminen, markkinahinnoittelu, Saksan mahdollinen elvytyspaketti, vaikka luonnollisesti kauppapolitiikan epävarmuus rasittaa myös täälläkin.
Verrattuna viime vuonna vallinneeseen näkymään osakemarkkinoiden houkuttelevuus on kuitenkin vähentynyt. Vuonna 2024 vallinnut, ja erityisesti Yhdysvaltoja koskeva, teema oli parantuvan ja positiivisesti yllättävän kasvun lisäksi kevenevä rahapolitiikka ja aleneva ohjauskorkotaso. Yhdysvaltain keskuspankin tuoreen kommentoinnin mukaan tuo kombinaatio on korkonäkymän osalta nyt muuttumassa. Markkinoilla ohjauskoron alentamisia ei Fedin osalta enää hinnoitella kuin yksi kuluvan vuoden aikana. Samaan aikaan korkotaso Yhdysvalloissa on noussut ja Euroopan korkotaso on seurannut mukana. Kun Yhdysvalloissa voidaan ajatella, että kasvuympäristö ja sen myötä inflaatiopaineet ovat ajavana voimana korkotason nousulle, niin Euroopassa tätä talouden perustekijöihin nojautuvaa syy-yhteyttä on vaikea nähdä. Korkotason nousu ja erityisesti pitkien korkojen nousu euroalueella on lisännyt pitkän duraation houkuttelevuutta. Euroalueella korkojen nousua osaltaan selittää myös poliittinen epävarmuus, jota markkinoilla on kuitenkin ollut jo aikaa hinnoitella. Euroalueen valtionlainamarkkinoilla poliittinen epävarmuus sekä kysyntä-tarjontakehikon kysymysmerkit keskuspankin tasehallinnan kautta samalla, kun julkisen talouden alijäämät ovat mittavia, ylläpitävät edelleen epävarmuuksia houkuttelevuuden kasvusta huolimatta. Osakemarkkinoiden osalta epävarmuutta myös lisää Trumpin hallinnon sisääntulo ja sen mukanaan tuomat implikaatiot kauppa- ja turvallisuuspoliittiseen asetelmaan. Taktisen allokaation ympäristössä pitkien korkosijoitusten houkuttelevuus suhteessa osakkeisiin on lisääntynyt.