Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

Avioehtosopimuksia solmitaan enemmän kuin ennen – pitääkö sellainen olla?

Kesä ja alkusyksy ovat suosittuja ajankohtia hääjuhlille. Usein puhutaan avioehtosopimuksesta naimisiin mennessä, mutta avioehtosopimuksen voi solmia myös avioliiton aikana. 

Häävalmistelujen aikana monet tulevat avioparit ovat keskustelleet avioehtosopimuksesta tai lisänneet sen tehtävälistalleen. Avioehtosopimusten rekisteröinti on lisääntynyt viime vuosikymmenien ajan ja vuonna 2022 avioehtosopimuksia rekisteröitiin ennätyksellinen määrä. 
 
- Tehdyn avioehtosopimuksen voi myös muuttaa tai perua avioliiton aikana rekisteröimällä uusi avioehtosopimus Digi- ja väestötietovirastossa. Rekisteröinti tulee tehdä kuitenkin ennen kuin avioeroa tai avioliiton kumoamista koskeva asia on tullut vireille käräjäoikeudessa. Mikäli avioehtosopimuksen tekemisestä on kulunut jo aikaa, olisikin hyvä tarkistaa, vastaako sisältö vielä aviopuolisoiden tahtoa ja taloudellista tilannetta, SEB:n Wealth Planner Antti Salmenvaara kertoo. 
 
Avioehtosopimuksella määrätään aviopuolisoiden avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta. Lähtökohtaisesti aviopuolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, ellei avio-oikeutta ole nimenomaisesti poissuljettu kaiken tai tietyn omaisuuden osalta.  
 
- Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että avioliiton aikana molempien puolisoiden omaisuus on puolisoiden omaa, mutta avioliiton päättyessä kummankin netto-omaisuus lasketaan yhteen ja laitetaan puoliksi. Mikäli näin ei haluta menetellä, on syytä laatia avioehtosopimus, Salmenvaara toteaa. 
 
Avioehtosopimus voi olla täysin avio-oikeuden poissulkeva tai koskea vain tiettyä omaisuutta. Avioehtosopimus on myös mahdollista sisällyttää määräys sekä avioeron varalta että kuoleman varalta, jolloin vaikutukset saattavat olla erilaiset avioliiton päättyessä joko avioeron tai kuoleman tapahtuessa.  
 
- Tärkeintä avioehtosopimuksen tekemisessä on ymmärtää avioehtosopimuksen sisältö ja sen taloudelliset vaikutukset kummankin osapuolen kannalta. Tämän lisäksi avioehtosopimus pitää laatia muotomääräysten mukaisesti ja rekisteröidä Digi- ja väestötietovirastolla. Avioehtosopimusta ei ole kenenkään pakko laatia eikä kaikki kihlatut tai aviopuolisot katso avioehtosopimusta tarpeelliseksi.  
 
Jokaisen olisi kuitenkin hyvä ymmärtää miten avio-oikeus ja avioehtosopimus toimivat käytännössä, jotta mahdollisilta ikäviltä yllätyksiltä vältytään tulevaisuudessa.   
 
- Wealth Planning -palvelun kautta käymme mielellämme läpi avio-oikeuden sekä avioehtosopimuksen vaikutuksista aviovarallisuussuhteeseenne ja pidämme huolta siitä, että mahdollinen laadittava avioehtosopimus tehdään lain edellyttämällä tavalla.  
 
Lisäksi on hyvä huomioida, että tänä päivänä on myös tavallista, että puolisot solmivat avioliiton ulkomailla ja jäävät vihkimisen jälkeen ulkomaille asumaan. Tällöin kannattaa huomioida, että aviovarallisuussuhteeseen ei välttämättä aina sovelleta Suomen lakia.  
 
- Wealth Planning -palvelumme toimii myös muissa pohjoismaissa, joissa juristikollegamme auttavat mielellään avio-oikeuteen liittyvissä asioissa. Olethan rohkeasti yhteydessä omaan asiakasvastaavaasi, mikäli haluat kuulla aiheesta lisää ja keskustella omasta tilanteestasi, Salmenvaara päättää.