Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Jussi Hiljanen, hur ser inflationsläget ut?

Vi bad våra experter att fundera över vilka faktorer som kommer att påverka marknadsutvecklingen mest i år. SEB:s räntestrateg Jussi Hiljanen svarar på tre snabba frågor.

Hur ser inflationsläget ut?

Konsumentprisinflationen nådde sin högsta nivå i slutet av förra året i både USA och på euroområdet. Även om inflationen kommer att förbli hög under en stor del av året har den lugnare inflationstakten en stor inverkan på marknadssentimentet och centralbanksutsikterna. Den långsammare inflationen stöder förväntningarna om att räntehöjningarna börjar vara över och att en djup ekonomisk recession kan undvikas.

Vilka faktorer är centrala för 2023?

Frågan är om förhoppningarna om en mjuklandning kommer att förverkligas eller om de mer positiva förväntningarna visar sig vara förhastade? Den överhettade amerikanska arbetsmarknaden har börjat visa tecken på normalisering, vilket har fått centralbanken Fed att sakta ner sina räntehöjningar. I Europa får ekonomin uppbackning av de massiva stödåtgärder som de stora länderna har vidtagit för att mildra effekterna av energikrisen. Baksidan av de omfattande finanspolitiska stimulanserna är inflationsoron. Även om ECB har låtit förstå att de snabba räntehöjningarna kommer att fortsätta åtminstone i februari och mars, är det möjligt att takten kommer att avta redan efter mötet i mars.  

Vad är din prognos för 2023?

Jag tror att de långa räntorna i USA nådde sin topp redan i oktober och kommer att sjunka under året. Marknadsrörelserna kommer säkert ändå att vara stora. På euroområdet avtar inflationstrycket men ECB väntar förmodligen till sommaren 2024 innan några sänkningar av styrräntorna blir aktuella. Centralbankens politik kommer i år att fokusera på att minska ECB:s balans. ECB har också antytt att värdepappersinnehavet aktivt kommer att drivas i en grönare riktning, vilket förr eller senare innebär att mindre gröna innehav säljs. Jag tror att den processen inleds inom ett år, men effekterna bland investerare och emittenter kommer att märkas av redan under de kommande månaderna.