Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

Baltiassa edelleen luottavainen tunnelma talouden suhteen – tarvetta monipuoliselle rahoituspohjalle

Niina Äikäs on Baltic-divisioonan johtaja

Inflaation kävi Baltiassa yli 20 prosentissa energiashokin myötä, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa 2022. Sittemmin inflaatio on laskenut eurooppalaiselle tasolle. Luottamus talouteen on edelleen hyvä niin kotitalouksien kuin yritysten osalta.

- Baltian maissa on tehty kotiläksyt ja muistettu vuoden 2008 jälkeisen talouskriisin jälkeinen vaikea taloustilanne. Nyt sekä yrityksillä että kotitalouksilla on ollut puskuria kohtaamaan inflaatio, SEB:n Baltian toimintojen vetäjä Niina Äikäs toteaa.

Baltialla on kiinteät kauppasuhteet Pohjoismaihin ja etenkin Ruotsiin, ja nyt Ruotsin rakennussektorin ongelmat näkyvät myös siellä. Samanaikaisesti väestö vanhenee, ja työvoimavaltaisilla aloilla tarvitaan paljon uutta työvoimaa.

- Kaikissa kolmessa maassa työllisyys on pysynyt hyvänä, eikä ole kääntynyt laskuun. Samalla palkkataso lähentyy koko ajan muita Euroopan maita, Äikäs toteaa.

Virossa odotukset tulevalle ovat hieman alhaisemmat kuin Latviassa ja Liettuassa, mutta yleisesti ottaen tunnelmat ovat kaikesta huolimatta edelleen luottavaiset.

- Toki vienti ja rakennussektori ovat tällä hetkellä alamaissa, ja vuosi 2024 lasketaan menetetyksi vuodeksi. Katseet ovatkin jo vuodessa 2025.

Pankkisektorilla kova kilpailu

Äikäs toteaa, että kolmessa Baltian maassa on kova kilpailu pankkien osalta. Markkina on suhteellisen pieni, likviditeettiä on paljon ja samoista asiakkaista kilpailee niin paikalliset kuin ulkomaalaisetkin pankit. Markkina on kasvanut lähinnä tukeutuen pankkien taselainaukseen.  

Yrityksissä tehdään lähivuosien aikana paljon sukupolven vaihdoksia, joka asettaa painetta myös kehittää toimiva pääomamarkkina.

- Yrityksiä perustettiin paljon maiden itsenäistymisen yhteydessä, ja nyt monessa on aika sukupolven vaihdokselle. Samalla on hyvä mahdollisuus kehittää yritystoimintaa, lisätä kansainvälistymistä ja   luoda kilpailukykyä. Tämä tuo myös tarpeen kehittää rahoitusmarkkinoita, Baltiassa pitäisi saada paljon enemmän monipuolista rahoituspohjaa.

- Myös vihreälle rahoitukselle on valtava kysyntä kaikissa kolmessa maassa.

Niina Äikäs on nyt toiminut noin kaksi ja puoli vuotta SEB:n Baltian toimintojen vetäjänä. Hän toteaa, että matka on jo tähän mennessä ollut valtavan mielenkiintoinen.

- Rooli on erittäin monipuolinen, kun vastuulle kuuluu kolme eri maata ja kaikki asiakasryhmät. Olen tavannut paljon asiakkaita, ja heidän osaamisensa ja yrittäjähenkisyys ovat tehneet minuun suuren vaikutuksen, Äikäs päättää.

Niina Äikäs on SEB:n Baltian toimintojen vetäjä ja konsernin johtoryhmän jäsen. Aiemmin hän on toiminut muun muassa SEB:n Shanghain toimiston johtajana ja vastannut SEB:n yritysasiakkaista Suomessa.