Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

Mitä EKP tekee tänään? SEB:n päästrategi Jussi Hiljanen kommentoi

Euroopan valtionpäämiesten kiistellessä tukipaketeista, on koronakriisin negatiivisten vaikutusten hoito jäänyt toistaiseksi pääasiassa EKP:n vastuulle. Rahoitusmarkkinoilla kysymyksiä on herättänyt erityisesti viimeaikainen euribor-korkojen nousu, jota jotkut ovat pitäneet merkkinä Euroopan pankkisektorin heikkoudesta, ja pankkien välisestä epäluottamuksesta. Keskustelua on käyty myös Italian valtionlainojen kohtalosta, kun markkinoilla on kasvanut huoli maan luottokelpoisuuden mahdollisesta valumisesta roskalainaluokkaan.

- EKP:n johtokunnan julkaistessa torstaina päätöksensä, on epätodennäköistä, että merkittäviä uusia toimenpiteitä olisi tulossa näin pian viimeisimmän arvopaperiosto-ohjelman julkistamisen jälkeen. Maaliskuun 18. päivä julkistettu, kokonaisuudessaan 750 miljardin euron osto-ohjelma (Pandemic Purchase Programme) on tällä hetkellä EKP:n keskeisin väline rahoitusmarkkinoiden vakauttamisessa, euribor-korkojen kääntämisessä laskuun ja reunamaiden, kuten Italian korkojen nousun torjunnassa, SEB:n Suomen päästrategi Jussi Hiljanen kommentoi. 

Hiljasen mukaan on mahdollista, että EKP ilmoittaa tiettyjen roskalainojen hyväksymisestä arvopaperiosto-ohjelmiin jo tällä viikolla ennaltaehkäisevänä toimena tukeakseen markkinoiden sentimenttiä. 

- Odotamme EKP:n tarvittaessa myös kiihdyttävän PEPP-ostoja tulevina viikkoina ja sen myötä laajentavan ohjelmaansa mahdollisesti jo kesäkuussa. Euribor-korkojen näemme painuvan hiljalleen alaspäin, Hiljanen toteaa.

Monia näistä kysymyksistä on käsitelty SEB:n tuoreimmassa EKP-analyysissa: https://research.sebgroup.com/api/attachments/iAra_5LFfUO4blO5XbSuJw.pdf