Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

Mitä tapahtuu öljymarkkinoilla – SEB:n asiantuntija kommentoi

Koronaviruksen aiheuttama kysynnän lasku ja vauhdilla täyttyvät fyysiset varastot Pohjois-Amerikassa ovat painaneet öljyn hintaa viime aikoina, ja maanantaina WTI-laadun toukokuun toimituksen hinta romahti pahimmillaan +20 dollarista 40 dollaria negatiiviseksi. Mistä tässä on kyse ja miltä tilanne näyttää jatkossa? SEB:n öljystrategi Bjarne Schieldropin mukaan tilanne on kehittynyt jo jonkin aikaa. Öljyn suhteen kävi samoin kuin koronaviruksen kanssa, kukaan ei uskonut, mitä voi tapahtua, ennen kuin se oikeasti tapahtui.

- Öljyllä on rajalliset säilytysmahdollisuudet, ja varastot ovat täytyneet ympäri maailmaa, kun kulutus on pysähtynyt. Korona on aiheuttanut valtavan pudotuksen öljyn kulutuksessa. Sen myötä myös hinnat syöksyivät, joskin maanantaisen hintaliikkeen taustalla oli merkittävissä määrin myös spekulatiiviset positiot.

- Maanantai näytti kaikille, mitä öljymarkkinoilla pahimmillaan voi tapahtua. Jatkossa öljyn tuotantoa supistetaan, joka aiheuttaa omat ongelmansa. Tuotannon nopea supistaminen ei ole hallittua, ja uudelleen avaaminen on myös hankalaa. Samalla se johtaa irtisanomisiin ja sitä kautta vaikeuksia yrityksille ja yhteiskunnalle.

- Tilanne jatkuu hankala niin kauan, kuin koronan aiheuttamat rajoitukset ovat voimassa ympäri maailmaa. Ratkaiseva kysymys on se, että kuinka nopeasti kulutus palautuu entiselle tasolle, vai palautuuko.

Voit katsoa Bjarne Schieldropin haastattelu täältä: https://sebgroup.com/press/news/why-did-oil-drop-yesterday

ja lukea tänään 22.4. julkaistun analyysin täältä: https://research.sebgroup.com/macro-ficc/reports/8383