Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

Pohjoismaiset pankit tutkivat mahdollisuuksia luoda yhteinen maksujärjestelmä

Pohjoismaiset maksuliikepalvelut ovat maailman kehittyneimpiä ja toimivimpia. Sekä henkilö- että yritysasiakkailla on Pohjoismaissa käytössään korkealaatuiset maksupalvelut. Nykyiset maksujärjestelmät ovat kuitenkin pitkälti eriytyneet maittain, vaikka mailla on hyvin läheiset suhteet. Kansallisten järjestelmien ja tarjottavien palvelujen yhtenäistäminen helpottaisi ulkomaanmaksuja ja edistäisi Pohjoismaiden välistä kauppaa kiihdyttäen talouskasvua ja työllisyyttä.

Joukko pohjoismaisia suurpankkeja tutkii mahdollisuuksia luoda pohjoismainen maksujärjestelmä, jossa myös tuotteet olisivat yhteiset. Tavoitteena on luoda Pohjoismaihin maailman ensimmäinen maksualue, joka kattaisi koti- ja ulkomaanmaksut useassa eri valuutassa.

 

Suurista ruotsalaisista, tanskalaisista, norjalaisista ja suomalaisista pankeista koostuva ryhmä tutkii parhaillaan mahdollisuuksia luoda pohjoismainen maksujärjestelmä, jossa myös tuotteet olisivat yhteiset. Tavoitteena on luoda Pohjoismaihin maailman ensimmäinen maksualue, joka kattaisi koti- ja ulkomaanmaksut useassa eri valuutassa (Ruotsin, Tanskan ja Norjan kruunu sekä euro). Lähtökohtina ovat avoin saatavuus ja yhtenäiset eurooppalaiset standardit. Niiden avulla yhteinen maksujärjestelmä lisäisi maksupalveluntarjoajien välistä kilpailua Pohjoismaissa.

Yhtenäisyyden lisäksi pohjoismainen maksujärjestelmä tarjoaisi aiempaa paremman perustan innovaatioille ja helpottaisi uusien tuotteiden ja palvelujen kehittämistä kaikille loppukäyttäjille. Näin Pohjoismaat voisivat säilyttää asemansa maailman digitalisoituneimpien yhteiskuntien joukossa. Lisäksi yhtenäinen maksujärjestelmä täyttäisi nykypäivän korkeat vaatimukset toimintavarmuudesta, turvallisuudesta, tehokkuudesta ja nopeudesta.

Norjassa ja Ruotsissa on käynnissä vastaavat kansalliset hankkeet, mutta tämän pohjoismaisen hankkeen tavoitteena on luoda yhteinen maksujärjestelmä pohjoismaisella tasolla. Kaikki tarvittavat sidosryhmät otetaan mukaan keskusteluihin.

Hankkeeseen osallistuvat Danske Bank, DNB, Handelsbanken, Nordea, OP Ryhmä, 


Lisätietoa

Viveka Hirdman Ryrberg
Head of Corprate Communication
+46 70 550 35 00