Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

Salkunhoitaja Ville Simo: On mielekkäämpää sijoittaa laatuyhtiöihin pitkällä aikavälillä, kuin tavoitella lyhyen aikavälin tuottoja päiväkaupalla

Ville Simon hoitama SEB Finland Small Cap -rahasto on menestynyt hyvin rahastovertailuissa viime vuoden aikana. Kysyimme palkitulta salkunhoitajalta, missä piilee menestyksen salaisuus, miten hän näkee vallitsevan taloustilanteen ja mitä vinkkejä hänellä on sijoittajille.

Hoitamasi SEB Finland Small Cap -rahasto on menestynyt hyvin useissa eri vertailuissa ja tuottanut hyvin. Mikä on rahaston salaisuus?

Sijoitusstrategiamme on varsin kurinalainen. Emme sijoita osakkeisiin lyhyellä tähtäimellä tuottojen maksimoimiseksi, vaan sijoitamme pääasiassa kasvaviin ja erittäin kannattaviin yhtiöihin, joiden tulevaisuudennäkymät ovat valoisat, ja joiden tasetilanne mahdollistaa yritysostoja, vahvaa osingonjakoa sekä uusien tuotteiden lanseerauksia. Keskimäärin rahaston sijoitusten kiertonopeus on varsin alhainen, ja olemme yksittäisissä yhtiöissä pitkäaikaisia sijoittajia. Sama asia pätee myös SEB Nordic Small Cap -rahastoon.

Miltä vallitseva taloustilanne ja markkinatilanne näyttää salkunhoitajan näkökulmasta?

- Sekä raha- että finanssipolitiikka on erittäin elvyttävää, ja poikkeuksellisen matala korkotaso suosii edelleen osakesijoittamista yleisellä tasolla, vaikka osakkeiden absoluuttiset arvostustasot ovat historiallisesti tarkasteltuna hieman koholla. Lyhyellä tähtäimellä Q3-tuloskausi osoitti sen, että yhtiöiden kysyntänäkymät ovat keskimäärin erittäin hyvällä tasolla mahdollistaen vahvan tuloskertymän, huolimatta logistiikka- ja komponenttihaasteista. Esimerkkinä Small Cap -rahaston yhtiöistä muun muassa Ponsse ja Vaisala päivittivät kuluvan vuoden tulosohjausta ylöspäin jo ennen tuloskautta erittäin vahvan kysyntäympäristön ansiosta.

Millä ajatuksilla lähdet loppuvuoteen 2021?

- Odotan osakkeiden tuottokehityksen jatkuvan lievän positiivisena myös loppuvuoden aikana vaihtoehtoisten sijoituskohteiden tuottopotentiaalin ollessa vaatimaton. Tällä hetkellä kysyntäympäristön vahvuus ylittää kustannustason nousun negatiivisen vaikutuksen, ja keskimäärin yhtiöiden tuloskunto on hyvä tai jopa erinomainen.

Mitä vinkkejä voit antaa asiakkaille ja sijoittajille yleensä?

- Pitkällä aikavälillä Small Cap- rahastot (Finland & Nordic) ovat mielestäni erittäin kiinnostavia sijoituskohteita, koska pitkällä aikavälillä (3-5 vuotta) yhtiön osakekurssi ja tuloskehitys korreloivat, huolimatta siitä, että lyhyellä tähtäimellä yksittäisen osakkeen arvostuskertoimet saattavat näyttää haastavilta. Mielestäni on siis mielekkäämpää sijoittaa laatuyhtiöihin pitkällä aikavälillä, kuin alkaa tavoittelemaan lyhyen aikavälin tuottoja päiväkaupalla.

 

SEB Finland Small Cap on niittänyt menestystä useassa vertailussa viime vuosina: se on voittanut Morningstarin vertailun kahdesti perättäin, ja viime toukokuussa Lipper valitsi sen parhaaksi rahastoksi. SEB Finland Small Cap on saanut Morningstar-rahastoluokituksessa korkeimmat 5 tähteä 1-3-5 ja 10 vuoden kehityksen perusteella. Lisäksi rahasto on valittu parhaiden joukkoon Sijoittaja.fi:n ja Taloustaidon rahastovertailuissa.