Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

SEB ja Nokia testaavat uutta viennin dokumentointiprosessia

SEB on yksi kolmesta pankista, jotka yhdessä Nokian kanssa järjestävät uuden automatisoidun vientiasiakirjojen dokumentointijärjestelmän pilottitestin. Tavoitteena on sekä vähentää käsittelyaikoja että parantaa johdonmukaisuutta siinä, miten pankki käsittelee dokumentaatiossa olevia ristiriitaisuuksia.

Tavaroiden vientiin liittyvät asiakirjat ovat usein laajoja, ja pankeilla on tärkeä rooli tarkistettaessa, että kaikki tarvittavat tiedot ovat saatavilla oikeassa muodossa ja että ne täyttävät sekä ulkomaisten ostajien että ostajien pankkien vaatimukset.

Nykyään SEB ja muut pankit tarkastavat asiakkaiden, kuten Nokian, remburssiin liittyvät asiakirjat manuaalisesti asiakkaan asiakkaita edustavien pankkien Swiftin kautta saatujen vaatimusten mukaisesti. Esimerkkinä tästä on teleoperaattori, joka hankkii Nokian tietoliikennelaitteita.

"Tietojen tarkistaminen on aikaa vievää työtä, ja ristiriitaisuuksien takia ja riippuen siitä, kuka suorittaa tarkistuksen, emme aina ole johdonmukaisia siinä, mitä sallimme. Asiakkaat haluavat, että ristiriitaisuudet käsitellään nopeasti ja johdonmukaisesti", kertoo Transaction Servicesin Business Developer Harri Rantanen.

Tuleva Nokian kanssa toteutettava pilottitesti perustuu Isossa-Britanniassa toimivan Traydstream-yrityksen uuteen järjestelmään, joka automatisoi asiakirjojen tarkistuksen. SEB skannaa Nokian toimittamat paperiasiakirjat ja syöttää ne Traydstreamin tuottamaan järjestelmään.

Pilottitestissä SEB käyttää aiempien tapahtumien dokumentaatiota ja vertaa Traydstreamin järjestelmän tuloksia alkuperäisen tarkastuksen suorittaneiden SEB:n työntekijöiden tuloksiin. Jos kaikki toimii hyvin, tavoitteena on lopulta käyttää järjestelmää uusissa tapahtumissa.

Ensimmäisessä vaiheessa Traydstreamin järjestelmä ilmoittaa havaitsemistaan ristiriitaisuuksista ja sen jälkeen SEB:n työntekijät arvioivat, miten niiden kanssa toimitaan. Myöhemmässä vaiheessa järjestelmä voi tehdä tämän arvioinnin automaattisesti.

Rantanen kertoo, että tämä on SEB:n ensimmäinen todellinen yritys automatisoida ulkomaankaupan rahoitukseen liittyvien asiakirjojen käsittelyä. Se on myös Traydstreamin tuottaman ratkaisun ensimmäinen pilottitesti.

"SEB tarjoaa kokonaisvaltaisia ratkaisuja yritysasiakkaille ja institutionaalisille asiakkaille. Tämä pilottitesti on loistava tilaisuus, ja toivomme, että sen menestys johtaa laajempaan muutokseen ulkomaankaupan rahoituksen alalla ja koko toimitusketjussa ", kertoo Transaction Servicesin johtaja Paula da Silva.

Suomen Osuuspankki ja Standard Chartered -pankki ovat mukana myös tulevassa Traydstreamin ja Nokian kanssa tehtävässä pilottitestissä.