Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

SEB mukana kehittämässä markkinapaikkaa hiilidioksidin poistolle

Puro on 23 edelläkävijäyrityksen hanke, jonka tavoitteena on tehdä hiilidioksidin poistosta verifioitavaa, vertailukelpoista ja kaupallista toimintaa. SEB on perustajayrityksistä ainoa pankki ja toimii hankkeessa neuvonatajana.

Ilmaston muutoksen lieventämiseksi ihmiskunnan täytyy radikaalisti vähentää päästöjä ja tasapainottaa ilmakehään menevän ja sieltä poistuvan hiilidioksidin määrä. Nykyään alle 50 prosenttia CO2 päästöistä imeytyy luontoon, ja siksi on elintärkeää nopeuttaa CO2-poistojen kehittämistä. On olemassa monia CO2-poistotapoja, jotka ovat alihyödynnettyjä ja alikehittyneitä, koska niiltä puuttuu taloudellisen liiketoiminnan kannustimet.

Puro on maailman ensimmäinen markkinapaikka, joka käy kauppaa hiilidioksidin poistolla ilmakehästä.

"Pysäyttääksemme ilmaston lämpenemisen, ei riitä että vähennämme päästöjä, meidän täytyy myös alkaa poistamaan hiilidioksidia ilmakehästä. Tämä on mielenkiintoinen yritys luoda taloudellisia kannustimia kiihdyttämään poistojen kehittymistä", sanoo Joachim Alpen, SEB:n Large Corporates & Financial Institutions divisioonasta.

Markkinapaikan ensimmäiset huutokaupat CO2-poistosertifikaateilla (CO2 Removal Certificate CORC) käydään touko- ja kesäkuussa. Alkuvaiheessa mukana olevat yritykset, mm. Fortum, Tieto, Valio, St1, SOK ja Pöyry Management Consulting, toimivat joko sertifikaattien myyjinä tai ostajina.

Puro kehittää uusia metodeja CO2-poistojen varmentamiseksi. Tieteellinen mittaaminen antaa luotettavan perustan CO2-poistosertifikaateille. Aluksi Puro markkinapaikalla tarjotaan kolmen pitkäkestoisen, teollisen CO2-poistomenetelmän sertifikaatteja: CO2 kiinnitettynä karbonaattikivielementteihin, puisiin rakennuselementteihin sekä kiintohiilenä biohiileen. Uusia CO2-poistomenetelmiä voidaan lisätä sitä mukaan kun niiden mittaamis- ja varmentamismetodi saadaan valmiiksi ja hyväksytyksi.

"Tämä on testi, mutta pitkällä tähtäimellä maailma tulee tarvitsemaan yhteisiä ja harmonisoituja mekanismeja hiilidioksiidin poistamiseksi. Toimimme alkuvaiheessa neuvonantajana, mutta tulevaisuudessa meillä on mahdollisuus laajentaa rooliamme markkinapaikan toiminnassa", sanoo Joachim Alpen.

Puron verkkosivut