Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

SEB satsaa arvopaperisäilytykseen – markkinatilanne muuttuu pohjoismaisilla arvopaperisäilytysmarkkinoilla

SEB on jatkossa ainoa merkittävä pohjoismainen toimija alisäilytysliiketoiminnassa sekä Suomessa että Pohjoismaissa, kun Nordea aiemmin tänä vuonna ilmoitti luopuvansa kyseisestä sub-custody -liiketoiminnastaan. SEB on vahvasti sitoutunut säilytysliiketoimintaan ja on myös viime vuosina investoinut paljon uusiin järjestelmiin ja palveluiden kehittämiseen.

- Näemme custody-liiketoiminnassa edelleen paljon kasvumahdollisuuksia ja se on meille erittäin tärkeä osa palveluitamme myös jatkossa, SEB:n Suomen Investor Services -yksikön johtaja Saija Korkala toteaa.

SEB:n Investor Services -yksikön asiakkaita Suomessa ovat globaalit säilyttäjäpankit, kotimaiset sijoittajat ja kotimaisten rahastoyhtiöiden rahastot (säilytysyhteisöpalvelut).

SEB:n sub-custody toimii säilyttäjänä huomattavalle osalle ulkomaisten sijoittajien omistamista suomalaisista arvopapereista. Myös global custody -liiketoiminnassa markkinaosuus on merkittävä, tuottaahan SEB esimerkiksi säilytysyhteistöpalveluita yli puolelle suomalaisista rahastoyhtiöistä.

Strateginen painopistealue

Yleisesti ottaen, custody-liiketoiminta on hyvin teknologiariippuvaista, pienten marginaalien liiketoimintaa, joka vaatii paljon volyymeja ollakseen kannattavaa.

Vuonna 2018 ja 2019 kaksi SEB:n Pohjoismaista kilpailijaa ilmoitti lopettavansa sub-custody-palveluiden tarjoamisen, ja nyt myös Nordea on ilmoittanut samoin.

SEB puolestaan on valinnut toisen polun. Vuonna 2014 pankki teki strategisen päätöksen investoida uuteen palvelualustaan, jotta voisi tarjota asiakkailleen kilpailukykyisiä palveluita myös jatkossa. Viime vuosien investoinnit custody -järjestelmiin ovatkin tuoneet pankin tasoihin kansainvälisen kilpailun kanssa. Erottautuminen tapahtuu paikallisella palvelulla.

- Olemme sitoutuneita pohjoismaisten markkinoiden kehitykseen ja teemme kovasti töitä näillä markkinoilla, jotka ovat merkittäviä myös sijoittaja-asiakkaillemme ympäri maailman. Onhan esimerkiksi suomalaisten eläkevaroista edelleen miltei neljännes Suomen markkinassa, Saija Korkala toteaa.