Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

SEB:n Green Bond -raportti: väliaikainen takaisku

SEB:n tuoreimmassa Green Bond -raportissa asiantuntijat esittävät uusia arvioita siirtymäkauden investoinneista ja kestävien velkakirjojen liikkeeseenlaskusta vuonna 2024. Puhtaan energian investoinnit kokevat todennäköisesti takaiskun vuonna 2024 viivästyneenä reaktiona tuotanto- ja rahoituskustannusten nousuun. Kestävien velkakirjojen liikkeeseenlasku on vähentynyt vuosina 2022 ja 2023, mutta odotamme, että ensi vuonna kasvu palaa asteittain ja avaa mahdollisuuden investointien elpymiseen vuonna 2025.

- Uusiutuvaan energiaan tehtävät investoinnit tasaantuivat vuonna 2023, ja vuonna 2024 ne todennäköisesti laskevat ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2018, sanoo SEB:n Suomen vastuullisuusjohtaja Anssi Kiviniemi.

- Uusiutuvan energian tuotanto- ja rahoituskustannusten nousu on johtanut uusien hankkeiden määrän vähenemiseen vuonna 2023.

Kiviniemen mukaan kasvu palaa todennäköisesti vuonna 2025.

- Laskevat korot auttavat alentamaan kustannuksia, ja hallitukset ovat COP28-ilmastokokouksessa luvanneet kolminkertaistaa investoinnit, hän sanoo. 

- Kansan tuen puute siirtymävaiheen menoille läntisissä demokratioissa on kuitenkin pidemmän aikavälin huolenaihe. Siirtymävaihetta ei pidä enää nähdä taloudellisena uhrauksena, vaan meidän on keskityttävä niihin upeisiin hyötyihin, joita siirtymä tuo tavallisille ihmisille kaikkialla maailmassa.

Raportissa on myös ennuste kestävän rahoituksen markkinoiden liikkeeseenlaskuista. 

- Vuosi 2023 oli toinen peräkkäinen kestävän rahoituksen laskuvuosi. Uskomme, että vuosi 2024 katkaisee tämän laskusuuntauksen, joskin vain marginaalisen, noin 10 prosentin kasvun myötä, sanoo Gregor Vulturius, SEB:n johtava tutkija ja neuvonantaja Climate & Sustainable Finance -yksikössä. 

- Vihreiden joukkovelkakirjalainojen liikkeeseenlasku lisääntyy jopa 20 prosenttia, ja Pohjois-Amerikka ja yritykset ovat kasvun pääasiallisia vetureita vuonna 2024. Lisää ponnisteluja tarvitaan kuitenkin rahoituksen saatavuuden varmistamiseksi siellä, missä sitä eniten tarvitaan, eli kehitysmaissa.

Raportti tarjoaa myös tietoa YK:n 28. ilmastokokouksesta, joka tunnetaan myös nimellä COP28. Se päättyi Yhdistyneiden arabiemiirikuntien konsensukseen - sopimukseen, jota jotkut tarkkailijat ovat varovaisesti kutsuneet "historialliseksi", kun taas toiset kutsuivat sitä "kompromissiksi".

Tietoa Green Bond -raportista

SEB, joka yhdessä Maailmanpankin kanssa kehitti vihreän joukkovelkakirjalainan konseptin vuosina 2007/2008, julkaisee tutkimusjulkaisun The Green Bond report 5-6 kertaa vuodessa. Se pyrkii tuomaan lukijoille uusimmat näkemykset kestävän rahoituksen maailmasta eri teemojen kautta. Vaikka raportti kattaa kaikenlaisia tuotteita ja kehitystä kestävän rahoituksen markkinoilla, olemme päättäneet säilyttää sen historiallisen nimen - The Green Bond - kunnianosoituksena roolistamme vihreiden joukkolainojen markkinoiden edelläkävijänä.