Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

SEB:n talousennuste: suomalaiset kotitaloudet yllättävän varovaisia, Ruotsissa työttömyys kasvaa

SEB:n tuoreen talousennusteen mukaan maailmantalouden yllä on tummia pilviä, mutta Yhdysvaltain keskuspankki FED:n koronlaskut ja kansanvälisten kauppaneuvotteluiden edistyminen ovat kirkastaneet näkymiä. Ekonomistien mukaan Ruotsissa talouden kasvu on tänä ja ensi vuonna aiemmin ennustettua pienempää. Suomessa odotetaan parempaa kasvua kahdelle tulevalle vuodelle. Baltiassa kasvu on selvästi Pohjoismaita vahvempaa, mutta hidastuu sielläkin ensi vuonna.

Suomalaiset kotitaloudet ovat vahvasta työmarkkinatilanteesta huolimatta yllättävän varovaisia kuluttajia. Suomen teollisuustuotanto on pysynyt hienoisessa kasvussa kuluvana vuotena, mutta kansainvälisen talouden heikkenemisen oletetaan painavan Suomenkin taloutta alaspäin. Talouskasvu tulee olemaan vain 1.2 prosenttia tänä vuonna. Vuosina 2020 ja 2021 talouskasvu hieman kiihtyy, ja molemmille vuosille odotetaan 1.6 prosentin kasvua.

Kotitalouksien luottamusindikaattorit ovat syöksyneet kuluvan vuoden aikana ja ovat nyt alimmillaan viimeiseen 10-15 vuoteen. Käännös huonompaan on yllättävän jyrkkä, kun talous ja työllisyys kuitenkin kasvavat edelleen. Pääsyynä tähän on huono luottamus yleiseen taloustilanteeseen.

Kotitaloudet ovat käyttäytyneet entistä varovaisemmin, ja kulutus on pysynyt pitkälti muuttumattomana tämän vuoden aikana. Vaikka ostovoima kasvaa hitaasti, on silti todennäköistä, että kulutus lähtee viimein nousuun, kun talouskasvun hidastuminen päättyy.

Ruotsissa talouskasvu hidastuu ja työttömyys kasvaa

Ruotsissa luottamusindeksit ovat pudonneet viime kuukausina, ja Ruotsin talous on selvästi heikkenemässä. Tämän johdosta SEB on heikentänyt ennustetta kuluvalle ja tulevalle vuodelle. Kuluvan vuoden osalta ennuste on laskettu 1.5 prosentista 1.2 prosenttiin, ja vuoden 2020 osalta 1.3 prosentista 1.2 prosenttiin.

Vaatimattomasta kasvusta johtuen työttömyys lisääntyy vuonna 2020 ja kapasiteetin käyttöaste putoaa historiallisen keskiarvon alapuolelle. Tämän jälkeen maailmantalouden vahvistuminen ja Ruotsin asuinrakentamisen asteittainen toipuminen kiihdyttävät kasvua vuoden 2020 loppupuolella ja samalla työttömyyden kasvu tasaantuu vuonna 2021. Ennuste Ruotsin BKT:n kasvusta vuodelle 2021 pysyy muuttumattomana 1.7 prosentissa.

Viennin heikkeneminen viilentää Baltiaa

Baltian maat ovat tähän mennessä onnistuneet taistelemaan maailmatalouden vastatuulta vastaan, mutta niidenkin kasvu hiipuu nyt, kun viennistä tulee vähemmän tukea talouskasvuun. Liettuan BKT kasvaa yli 3.5 prosenttia tänä vuonna, ja noin 2.5 vuosina 2020 ja 2021.

Investointien kasvun hidastuminen heikentää Latvian kasvua tämän vuoden 2.4 prosentista 2.0 prosenttiin vuonna 2020. Vuonna 2021 kasvun uskotaan taas kiihtyvän ja nousevan 2.5 prosenttiin.

Viron talous kokee myös viennin heikkenemisen aiheuttaman kuopan, mutta eläkeuudistus pitää kulutusta yllä vuonna 2021. BKT kasvaa 3.2 prosenttia tänä vuonna. Vuodelle 2020 ennustetaan 2.0 prosentin kasvua ja vuodelle 2021 2.6 prosentin kasvua.

SEB julkaisee Nordic Outlook -raportin neljä kertaa vuodessa. Raportti käsittelee maailmantaloutta pohjoismaisesta näkökulmasta. Nordic Outlook -raportti löytyy osoitteesta www.sebgroup.com