Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

Uskalla Yrittää -kisan voittaja Jalo NY valmistaa rusetteja käsityönä ja ekologisesti

Valtakunnallisen Uskalla Yrittää -yrittäjyyskilpailun palkinnot jaettiin toukokuussa. Vuosi yrittäjänä -ohjelman pääpalkinnot menivät Ylöjärvelle ja Turkuun. Perus- ja toisen asteen yrityksistä EM-kisoihin Suomea lähtee edustamaan Jalo NY Ylöjärven lukiosta, joka voitti myös SEB Care for Ambition -palkinnon.

- Isällä hajosi rusetti ylioppilasjuhlissa, ja hän pyysi apua sen korjaamiseen. Kursin sen kasaan ja mietin samalla, että niitä ei olisi kovin hankalaa tehdä itse. Siitä se idea sitten lähti, Veikka Kukko muistelee.

Myös kaverit innostuivat ideasta, ja pian olikin porukka kasassa. Tiimissä jokaisella on oma roolinsa ja vastuualueensa. Tuotanto on Veikka Kukon vastuulla, Anselmi Koivunen hoitaa myynnin, Milana Itäpää näkyvyyden sosiaalisessa mediassa ja Elmo Pyykkö vastaa graafisesta suunnittelusta.

- Aluksi teimme rusetit itse, mutta kysynnän kasvaessa tuotanto ulkoistettiin tammikuussa Nokian Väliasema ry:lle, joka edistää pitkäaikaistyöttömien paluuta työelämään. Siellä rusetteja valmistavat ammattiompelijat, Kukko kertoo.

Rusetteja kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista

Vastuullisuus on Jalo NY:lle tärkeä teema. Rusetit valmistetaan kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista, ja tuotteet ovat ekologisesti ja yhteiskuntavastuullisesti käsityöllä valmistettuja.

- Meillä on kasassa monipuolinen ja kunnianhimoinen tiimi, joka haluaa tehdä asiat kunnolla ja näyttää myös ulospäin ihan oikealta yritykseltä, Kukko ja Koivunen sanovat.

Tämä näkyi myös kisassa, joka siis päättyi Jalo NY:n voittoon.

Tuomariston vakuutti yrityksen arvot, käytännön toiminta, selkeä osaamiseen perustuva roolitus ja suunnitelmallinen tekeminen ja kehittäminen koko toiminnan ajan. Yrityksen ehdoton vahvuus on myös go to market -ajattelu ja se, että yrityksen liiketoimintaidean ytimessä ovat ekologisuus ja eettisyys. Yritys edustaa Suomea perus- ja toisen asteen  JA Company of the Year EM-kilpailussa heinäkuussa.

Monipuolisia sarjayrittäjiä

Mutta mitä tästä eteenpäin? Yritystoiminta oli Vuosi yrittäjä -ohjelmaa, joka päättyi keväällä. Vieläkö toiminta jatkuu?

- Ainakin kesän yli jatketaan. Tuntuisi turhalta lopettaa nyt, kun homma on lähtenyt kunnolla käyntiin. Jossain muodossa todennäköisesti jatketaan toimintaa, Koivunen toteaa.

Miehet paljastuvatkin haastattelun aikana sarjayrittäjiksi, sillä kesän aikana rusettien lisäksi heidät työllistää toinenkin oma yritys.

- Kesällä tehdään myös talojen ulkomaalauksia.

Näistä nuorista kuullaan vielä.

 

Tutustu yrityksen verkkosivuihin ja tilaa rusetti.

Lue lisää Iltasanomien jutusta.

Uskalla Yrittää -kilpailu on osa Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämää Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa, jossa perustetaan oikealla rahalla toimiva NY-yritys. Nuori Yrittäjyys ry kannustaa kaikkia kouluja ja oppilaitoksia panostamaan yrittäjyystaitojen pitkäjänteiseen harjoitteluun, jotta kaikki Suomen nuoret pääsisivät opettelemaan tärkeitä taitoja osana opetusta. SEB on jo useamman vuoden ajan ollut Nuori Yrittäjyys ry:n pääyhteistyökumppani.

Lue lisää Vuosi yrittäjänä -ohjelmasta ja Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnasta www.nuoriyrittajyys.fi