Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

Davos 2023 ja raporttien tulva

Viime viikkoa leimasi osakemarkkinoiden lasku Yhdysvaltojen heikkojen vähittäiskauppaa ja teollisuutta koskevien makrolukujen jälkeen. Tämä lisäsi huolta lähestyvän taantuman syvyydestä. Riskinottohalukkuus sai kuitenkin perjantaina uutta puhtia sen jälkeen, kun Yhdysvaltain keskuspankki antoi myönteisiä signaaleja siitä, että koronnostosykli ei kestä enää kauan.

Viime viikon viikkotulokset päättyivät siten, että S&P 500 laski 1,54 prosenttia ja Eurooppa (Stoxx 600) nousi 0,83 prosenttia. Yhdysvaltain 10-vuotinen valtion joukkovelkakirjalaina liikkuu nyt noin 3,52 prosentissa, joka on edelleen selvästi alle viimeisimmän huippulukeman uudenvuoden aikaan, joka oli hieman alle 3,90 prosenttia, ja alle 4,25 prosentin lokakuun 2022 lopussa.

Pohdintoja Davosin kokouksen jälkeen

Viime viikolla Sveitsin Davosissa järjestettiin Maailman talousfoorumi, jossa liike-elämän ja politiikan päättäjät kokoontuivat keskustelemaan maailman talouden haasteista.

Davosin synkkä tunnelma vaihtui varovaiseksi optimismiksi tapahtuman lopussa, kun maailmanlaajuiset näkymät ensi vuodelle näyttivät pelättyä paremmilta. Riskeihin kuuluivat kuitenkin Kiinan uudelleen avautumisesta johtuvat inflaatiopaineet, kehitysmaiden velkaantuminen, Ukrainan sota ja energiakriisi. Puhumattakaan kriittisestä inflaatiosta ja 2 prosentin tavoitteesta.

Puhujina olivat muun muassa Euroopan keskuspankin pääjohtaja Lagarde ja EKP:n jäsen Knot. Molemmat ovat sitä mieltä, että inflaatio on aivan liian korkea, ja että korkoja on nostettava edelleen, jotta inflaatio saavuttaisi 2 prosentin tavoitteen. Se, että Euroopan keskuspankki nostaa ohjauskorkoa vähintään kaksi 50 prosenttiyksikköä, on näiden lausuntojen jälkeen lähes varmaa.

Onneksi myös ilmastokysymys oli kokouksessa esillä, vaikka sota ja energiakriisi ovat varjostaneet aihetta viime vuoden aikana. Tapahtumassa keskusteltiin muun muassa Yhdysvaltojen aloitteesta (Inflaation Reduction Act) ja EU:n kehittyvästä vihreää sopimusta koskevasta suunnitelmasta, jossa toteutetaan nyt uusia investointeja, tukea, aloitteita ja sääntelyn yksinkertaistamista sen varmistamiseksi, etteivät eurooppalaiset yritykset jää jälkeen kilpajuoksussa kohti vihreää teknologiaa ja kestävää tulevaisuutta. Toivottavasti tämä ei ole Yhdysvaltojen ja Euroopan välistä köydenvetoa, vaan yhteinen ponnistus ilmaston ja planeettamme hyväksi.

IMF:n pääjohtaja Georgievan sai päättää kokouksen ja hänen neuvonsa oli: älkää olko liian optimistisia tai pessimistisiä - olkaa jossain siltä väliltä ja olkaa realistisia.

Raportointikausi vauhdissa

Tällä viikolla on suhteellisen hiljaista keskuspankkirintamalla, sillä sekä Fedin että EKP:n on määrä raportoida koroista vasta ensi viikolla. Keskuspankkiuutisten puuttuessa odotamme sen sijaan innolla raportointikautta. On erityisen mielenkiintoista kuulla, mitä yrityksen johtajilla on sanottavaa tulevaisuudesta, kun otetaan huomioon takana oleva erityinen vuosi ja se, mitä on edessä.