Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

Kolme merkittävää uutista keskuspankeilta

Perjantaina esitelty Yhdysvaltojen BKT oli odotettua vahvempi, vaikka kokonaiskuva viittaa selvään hidastumiseen vuoden 2023 alussa. Toiveet pehmeästä laskusta antoivat aluksi tukea osakemarkkinoille, mutta ennen perjantain sulkemista Yhdysvaltojen osakemarkkinat kääntyivät laskuun. Yhteenvetona viikosta voidaan todeta, että USA:n S&P 500 -indeksi (S&P 500) nousi lopulta 2,45 prosenttia ja Euroopan Stoxx 600 -indeksi (Stoxx 600) 0,96 prosenttia.

Raportointikausi jatkuu

Raportointikaudella on usein vaikea saada positiivista markkinareaktiota, jos osakemarkkinat ovat nousseet paljon ennen raportointikautta. Alentuneet odotukset ja kurssinousu ovat kuitenkin johtaneet siihen, että osakemarkkinat ovat toistaiseksi pysyneet melko rauhallisina yleisellä tasolla, vaikka hintareaktiot yritystasolla ovat usein olleet suhteellisen voimakkaita. Tällä viikolla yhdysvaltalaiset teknologiajätit julkistavat tuloksensa, mukaan lukien Meta, Apple, Alphabet ja Amazon. Tähän mennessä raportointikausi on osoittanut, että monet yritykset - teknologia-alan johdolla - ovat ryhtyneet toimiin tehokkuutensa parantamiseksi, mukaan lukien irtisanomiset. Näin ollen on erityisen mielenkiintoista nähdä, miten suurimmat yhdysvaltalaiset teknologiayritykset käsittelevät näitä kysymyksiä raporteissaan ja miten ne vaikuttavat markkinatunnelmiin ja globaaleihin osakemarkkinoihin yleensä.

Korkoilmoitus x3

Eilen keskiviikkoiltana Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) ilmoitti nostavansa korkoja 25 peruspisteellä. Tämä merkitsee selvästi hitaampaa koronnostotahtia ja vahvistaa näkemystä, jonka mukaan Yhdysvaltojen koronnostosykli on lähellä huippuaan.

Tänään torstaina seuraava korkoja julkistava raskassarjalainen on Euroopan keskuspankki (EKP), jonka odotetaan nostavan korkoja 50 peruspistettä. Inflaatio ja siten korkosykli Euroopassa on jäljessä Yhdysvaltojen korkosyklistä, minkä vuoksi koronnostot ovat Euroopassa todennäköisesti suurempia ja tiheämpiä kuin Yhdysvalloissa. Viime viikon katsauksessa kirjoitimme EKP:n pääjohtajan Christine Lagarden Davosin kokouksessa antamasta lausunnosta, jossa hän esitti, että Euroopan keskuspankilta on odotettavissa kaksi 50 prosenttiyksikön koronnostoa. EKP:n signaaleja on kuitenkin vaikea tulkita, ja on merkkejä siitä, että se on osittain katumassa aiempia hyvin haukkapainotteisia signaalejaan.

Torstaina myös Englannin keskuspankin (BoE) odotetaan antavan korkotiedotteen. BoE:n ennuste on jakautuneempi, mutta melko suuri enemmistö uskoo 50 peruspisteen korotukseen.

Tapahtumarikas viikko

Yritysraporttien ja keskuspankkien julkistusten lisäksi tämä viikko on niin täynnä mielenkiintoisia makrotaloudellisia tietoja, että kaikesta on vaikea kirjoittaa. Jotakin poimiaksemme, näemme pikaennakon tammikuun inflaatiosta euroalueella, ja ISM-ostopäällikköindeksit antavat hyödyllisiä signaaleja siitä, miten Yhdysvaltojen talous voi. Yhdysvaltojen tammikuun työpaikkaraportti puolestaan mittaa työmarkkinoiden lämpötilaa.