Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

Pankkihuolet lisääntyivät - Credit Suisselle tukipaketti

Eilen saatiin pankkisektoria koskien jälleen kylmää vettä niskaan ja tällä kertaa Euroopassa Credit Suisse -pankkia koskien. Pankkiryhmän suurin omistaja Saudi National Bank (Saudi Arabian valtion omistama) ilmoitti aamulla, ettei se aio enää rahoittaa Credit Suissea. Saudi -pankki on Credit Suissen suurin omistaja noin 9,8 %:n osuudella toimittuaan ankkurisijoittajana Credit Suissen aiemmilla pääomituskierroksilla. Saudi -pankin puhemiehen perusteella syitä rahoituksen lopettamiseen on useita, mutta päällimmäisenä nyt ainakin se, ettei pankilla ole mandaattia nostaa omistusosuuttaan yli 10 %:iin. Credit Suissen toiseksi suurin osakkeenomistaja on Quatarin valtiollinen sijoitusyhtiö Quatar Investment Fund noin 6,8 %:n osuudella ja BlackRock kolmantena noin 4 %:n osuudella. 

Eilisaamun uutinen tuli nyt sitten vielä lisänä toissapäiväiseen uutisointiin CS:n talouslukujen laatukysymyksistä samalla, kun pankki on kärsinyt toimintansa aikana lukuisista heikkouksista viime vuosien varrella ja pankin ollessa raskaasti tappiollinen vuonna 2022 (ja tappiollinen v. 2015, 2016 ja 2021). Uutisointi vei pankin osakkeen voimakkaaseen, pahimmillaan noin 30 %:n laskuun, eilisen aikana ja samalla luottoriskijohdannaisten (CDS) hinnat kohosivat voimakkaasti n. 800-1000 bp:n tasolle päivän kuluessa. Käytännössä tämä tarkoitti, että pankin liikkeeseenlasketut velkapaperit luokiteltiin ”distressed” -tasolle, mikä puolestaan merkitsee mittavia ongelmia pankin rahoituksessa esim. interbank markkinoilla ja johtaa täysin uuteen tilanteeseen pankin vastapuoliriskiä arvioitaessa. Näiden tapahtumien perusteella alkoi näyttää todennäköiseltä, että pankille luodaan jonkinlainen uudelleenjärjestely tai tukipaketti, josta saatiinkin sitten aamuyön aikana tietoja, niin että CS:lle myönnetään Sveitsin keskuspankin toimesta 50 miljardin Sveitsin frangin (50 mrd EUR) suuruinen rahoitus, jolla pankki pystyy aloittamaan velkojensa uudelleen järjestelyn. 

Yhdysvalloissa viime viikon lopun tapahtumat Silicon Valley Bankin sekä kahden muun pankin osalta nähtiin pitkälle tiettyjen pankkien pankkikohtaisina ongelmina ja nyt Credit Suisse liittyi joukkoon. Credit Suissen haasteita ei myöskään voi yleistää koko eurooppalaista tai Yhdysvaltain pankkisektoria koskeviksi, mutta CS:n tapauksessa (esimerkiksi pankin koko huomioiden) voidaan tietysti pelätä lisääntyviä epävarmuuksia ja spekulaatioita muiden pankkien taseasemasta ja vakavaraisuudesta ja lisääntyvää epävarmuutta interbank-markkinoilla. Tällaisia merkkejä ei kuitenkaan – ainakaan eilisen päivän aikana – ollut näkyvissä. Luonnollisesti pankkisektorin osakekurssit olivat voimakkaassa paineessa niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa. Yön uutisten ja tämän päivän osalta tilanne näyttää kuitenkin nyt selvästi rauhallisemmalta ja esimerkiksi Credit Suissen osakekurssiin on ennakoitu mittavaa nousua tälle päivälle. 

Korot laskivat eilen voimakkaasti, toissapäiväinen inflaatiodata Yhdysvalloista oli odotusten mukaista ja vastaava tuottajahintadata eiliseltä hiukan odotuksia maltillisempi. Fedin osalta koronnosto-odotukset kuluvalle vuodelle postuivat ja markkinat odottivat keskuspankin koronlaskua jo kesäkuun kokoukseen. EKP:n osalta tämän päivän kokoukselle odotetaan nyt 25bp:n koronnostoa, mutta hinnoittelussa (sekä Fedin että EKP:n osalta) on alkanut jälleen näkyä kohoamista aamuna aikana. Korkomarkkinoiden äärimmäisen voimakkaiden liikkeiden vanavedessä viime päivien markkinahinnoitteluun pitää kuitenkin suhtautua suurella varauksella. Varsin mielenkiintoista tulee olemaan se, miten EKP kommentoi viimeaikaista pankkisektoritilannetta.