Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

SEB belönade unga företagare

Våga vara företagsam är Finlands främsta entreprenörskapsevenemang för unga. Vid finalen, som arrangerades i april 2024 i Helsingfors, delade SEB ut priset för bästa affärsidé för tävlande företag på andra stadiet. Vinnare blev företaget Aurora NYT från Vasa.

I finalen av Finlands största företagartävling för unga deltog närmare 60 NYT-företag och totalt cirka 200 ungdomar från grundskolor och gymnasier från hela Finland. Deltagarna har i sina skolor genomfört kursen Ett år som företagare. De bästa företagen har via regionala semifinaler tagit sig hela vägen till finalen av Våga vara företagsam. Evenemanget i sin helhet arrangeras av den landsomfattaande organisationen Ung företagsamhet och ekonomi NYT.

Bästa affärsidé

Priset för bästa affärsidé, som delas ut av SEB, vanns av Aurora NYT från Vasa. Affärsidén baserar sig på problematiken kring mental ohälsa bland unga och företaget har skapat en dagbok för reflektion och kontemplation, med ifyllbara sidor och berättelser om andras erfarenheter.  

Juryn motiverade sitt val med följande motiveringar: Aurora NYT har identifierat ett allvarligt problem och erbjuder en enkel och lättillgänglig  lösning. Helheten, allt från idé, produkt och värderingar, ger ett mycket positivt intryck. Företaget har skapat ett nätverk av samarbetspartners för både innehållsproduktion och välgörenhetsarbete, och har dessutom ett starkt driv för att växa också internationellt. 

SEB representerades i juryn av Eeva Salomaa och Vilppu Tarvainen.

- Energinivån under tävlingsdagen var påtaglig och vi blev verkligen imponerade av ungdomarnas affärsidéer. Det var också fint att se att hållbarhet i olika former var närvarande i så gott som alla företag, säger Eeva Salomaa. 

- Det var fantastiskt roligt att få ta del av de unga entreprenörernas driv och företagsidéer. Framgångshistorierna som finska entreprenörer har skapat genom tiderna kommer att få en fortsättning, fortsätter Vilppu Tarvainen.

SEB stöttar entreprnörskap

SEB är en samarbetspartner till organisationen Ung företagsamhet och ekonomi NYT och har i flera år stöttat utbildning i entreprenörskap för barn och unga. NYT är en rikstäckande icke-vinstdrivande organisation som erbjuder läromaterial och program för skolor och utbildningsinstitutioner. NYT:s mål är att alla barn och ungdomar ska få möjligheten att lära sig viktiga framtidskunskaper om arbetsliv, ekonomi och entreprenörskap. 

Här kan du läsa mera om årets Våga vara företagsam tävling