Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Fokus på inflation

Summerar vi förra veckan stängde S&P 500 (USA) på -0,3 % och amerikansk 10-årig statsränta föll fem punkter under fredagen till 3,82 procent. Tisdagens amerikanska inflationssiffror fortsatte nedåt, dock mindre än väntat vilket fick ett blandat mottagande. För Stoxx 600 (Europa) blev det en positiv avslutning på 1,4 procent. 

Förra veckans kanske viktigaste statistik var de amerikanska inflationssiffrorna som visade att trenden mot en lägre inflationstakt fortsätter. KPI-inflationen på årsbasis sjönk till 6,4 procent i januari från 6,5 procent i december.

Blandat mottagande efter inflationssiffror i USA

Det flesta, inklusive vi på SEB och konsensus, hade dock trott på en något större nedgång (till 6,2 procent) och siffrorna fick därmed ett blandat mottagande. Inflationstrycket hålls uppe av bland annat stigande kostnader för boende, tjänster och den här gången även energi, medan varupriser och framför allt priset på begagnade bilar verkar i andra riktningen. Sammantaget kvarstår bilden av att det underliggande inflationstrycket är på väg ned. Amerikanska centralbanken Federal Reserve behöver däremot mer bevis på att inflationen fortsätter ned för att de ska byta sin strama penningpolitik till en mer duvaktig hållning. 
 
I veckan får vi signaler om hur konjunkturen mår, både hemmavid och i övriga Europa, då de preliminära PMI siffrorna släpps i flera länder.