Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

Sijoittajien huomio inflaatiossa

Yhteenvetona viime viikosta voidaan todeta, että S&P 500 (USA) sulkeutui 0,3 prosentin laskuun ja Yhdysvaltojen 10-vuotisen valtion joukkolainan tuotto laski perjantaina viisi korkopistettä 3,82 %:iin. Tiistain Yhdysvaltain inflaatioluvut jatkoivat laskusuunnassa, vaikkakin odotettua vähemmän, mikä sai ristiriitaisen vastaanoton. Stoxx 600 (Eurooppa) sulkeutui 1,4 prosentin nousuun. 

Viime viikon ehkä tärkein tilasto oli Yhdysvaltojen inflaatioluvut, jotka osoittivat, että suuntaus kohti alhaisempaa inflaatiota jatkuu. Kuluttajahintainflaatio laski tammikuussa 6,4 prosenttiin vuoden takaisesta 6,5 prosentista joulukuussa.

Yhdysvaltain inflaatioluvuista kaksijakoinen vastaanotto

Useimmat, sekä SEB että konsensus, olivat kuitenkin odottaneet hieman suurempaa laskua (6,2 prosenttiin), joten luvut saivat ristiriitaisen vastaanoton. Inflaatiopaineita pitävät yllä muun muassa asumisen, palveluiden ja tällä kertaa energian kustannusten nousu, kun taas tavaroiden hinnat ja erityisesti käytettyjen autojen hinnat näyttävät liikkuvan toiseen suuntaan. Kaiken kaikkiaan kuva on edelleen se, että pohjainflaatiopaineet ovat laskussa. Yhdysvaltain keskuspankki Fed tarvitsee kuitenkin lisää näyttöä siitä, että inflaatio hidastuu edelleen, ennen kuin se siirtyy tiukasta rahapolitiikastaan lievempään suuntaan. 
 
Tällä viikolla saamme signaaleja talouden tilasta sekä kotimaassa että muualla Euroopassa, kun useista maista julkaistaan alustavat PMI-ostopäällikköindeksit.