Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

SEB:n Kiinan talousindeksi: Luottamus Kiinan talouteen kasvanut yllättäen

Pohjoismaalaiset ja saksalaiset yritykset suhtautuvat Kiinan talousnäkymiin yllättävän positiivisesti.SEB:n Kiinan talousindeksi kasvoi syyskuussa 58.6 pisteeseen kevään 56.2:sta.
  • Yli puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä odottaa tilausten määrän kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana
  • Yritysten palkkausinto ja tuotot ovat kasvussa, mutta investoinnit pysyvät samalla tasolla kevääseen verrattuna
  • Suurimmat huolenaiheet yrityksille ovat kysyntä ja kilpailu
  • Palkkojen kasvu on hidasta
  • Selkeä enemmistö vastaajista uskoo Kiinan Yuanin arvon laskevan

Pohjoismaalaiset ja saksalaiset yritykset suhtautuvat Kiinan talousnäkymiin yllättävän positiivisesti. Niin palkkausinto, tuotot kuin myynnitkin ovat kasvaneet viime kyselystä. SEB:n Kiinan talousindeksi kasvoi syyskuussa 58.6 pisteeseen kevään 56.2:sta. Luku oli vuosi sitten 57.1 pistettä. Tällä kertaa tuloksissa näkyy selkeästi kasvava ero palvelu- ja teollisuussektorin välillä, ja palvelusektori on selkeästi vahvemmassa asemassa. Viimeaikaiset luvut Kiinasta tukevat tätä tietoa. Virallinen tuotantosektorin ostopäälliköiden indeksi (PMI) oli elokuussa 50.0, jossa laskua 0.6 yksikköä heinäkuusta. Indeksi oli kuitenkin huomattavasti korkeammalla kuin vuosi sitten. Palvelusektorin PMI oli 52.1 pistettä, ja kasvua heinäkuulta oli 0.4 yksikköä.

Yli puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä ennakoi myyntinsä paranevan seuraavan puolen vuoden aikana. Myös tuottoennusteet ovat palautuneet puolen vuoden takaisesta. Enemmistö yrityksistä odottaa tuottojensa kasvavan, ja kulutushyödyke- ja palveluyritykset ilmoittivat suurimmista kasvuprosenteista. Kysyntä on edelleen useimpien yritysten suurin huolenaihe. Yhdelle yritykselle neljästä suurin huolenaihe on puolestaan kilpailu.

Uutena syksyn indeksissä oli lisätty kysymys asiakkaiden maksukyvystä. Yritykset ovat enenevissä määrin huolissaan asiakkaidensa kyvystä suorittaa maksuja – tässä kyselyssä 12 prosenttia vastaajista piti sitä tärkeimpänä huolenaiheenaan.

"Luottamus markkinoihin on tämän tutkimuksen perusteella selkeästi palautumassa ennalleen. Tämä on yllättävää, sillä ongelmat ovat edelleen samat – hidastuva talouskasvu, lisääntyvä velka ja pääoman virtaaminen pois maasta, muutamia mainitakseni. Myynti, henkilöstön palkkaaminen ja tuotot ovat kasvussa, kun taas investoinneissa ei ole tapahtunut muutosta. Toimialoissa on selkeitä eroja teollisen sektorin takkuillessa ja palvelusektorin kasvaessa", sanoo Niina Äikäs, SEB:n Shanghain toimiston johtaja.

"Tutkimuksessa nousee selkeästi esille matalat palkankorotukset. Vastaajista 38 prosenttia raportoi alle kahden prosentin palkkojen kasvusta, kun viime kyselyssä sama luku oli 14 prosenttia. Seuraamme mielenkiinnolla, jatkuuko tämä kehityskulku, sillä vain puolitoista vuotta sitten kukaan ei kertonut kyselyssä alle kahden prosentin palkankorotuksista. Samaan aikaan kuitenkin joka viides vastaaja odottaa palkkoihin 7—8 prosentin nousua. Tuloksista näkyy selkeästi palkankorotusten toimialaerot. Kiinassa on käynnissä sama ilmiö kuin Euroopassakin. Työvoiman kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa. Siirtymä tuotantokeskeisestä taloudesta palvelu- ja kuluttajajohteiseen vaatii uusia taitoja työvoimalta."

Suuria investointeja ei nyt tehdä. Trendi jatkuu edellisistä kyselyistä. 56 prosentilla vastaajista ei ole suunnitelmia investointien suhteen tällä hetkellä. Puolella vastaajista ei ole muutoksia uuden henkilöstön palkkaamisen suhteen ja 13 prosenttia suunnittelee henkilöstön vähentämistä.

"Usko talouden tulevaisuuteen on parantunut viime kyselyn jälkeen sekä vuoden takaiseen verrattuna. Tämä saattaa johtua kesäisen pörssiromahduksen jälkeisestä korjausliikkeestä, ja siitä, että Kiina on jatkanut taloutensa finanssipoliittista kehittämistä. Joka tapauksessa Kiinan velkataakka kasvaa, eikä trendi näy muuttuvan lähiaikoina. Velat käsittävät nyt historiallisen suuren osuuden BKT:sta ja ovat erittäin korkeat verrattuna muihin kehittyviin talouksiin. Toimia on käynnissä tämän velkataakan pienentämiseksi, mutta valtion yritysten ja pankkisektorin uudelleenjärjestely on tarpeen. Epävirallisten arvioiden mukaan järjestämättömät luotot Kiinan pankkisektorilla ovat kasvaneet hurjaa vauhtia, ja kattavat nyt 20–30 prosenttia kaikista lainoista. Tilanteesta voi kehkeytyä taloudellisesti kestämätön, kun kannustinpaketit päättyvät ja reaalikasvu hiipuu. Tämä voi osaltaan johtaa yritysten maksuvaikeuksiin", Äikäs sanoo.

SEB:n Kiinan talousindeksi julkaistaan nyt 16. kerran. Kahdesti vuodessa ilmestyvässä tutkimuksessa peilataan Kiinassa toimivien pohjoiseurooppalaisten yritysten näkemyksissä tapahtuvia muutoksia. Tutkimus tehtiin 29.8–11.9.2016. Kyselyssä oli 14 kysymystä, joissa tarkasteltiin yritysten toimintaympäristöä, investointisuunnitelmia, tulevia rekrytointeja sekä valuutta- ja korkonäkemyksiä. Yli 50 pisteen indeksitaso kertoo positiivisista markkinatunnelmista. Koko raportti on ladattavissa osoitteesta www.seb.fiLisätietoja


Lisätietoja

Niina Äikäs
johtaja, SEB Shanghai
puh. + 86 21 2052 1888
niina.aikas@seb.com

Viveka Ahlskog
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö
puh. (09) 6162 8316, 040 521 3145
viveka.ahlskog@seb.fi

SEB on Pohjoismaiden johtava finanssipalvelukonserni. Suomessa, Tanskassa, Norjassa ja Saksassa SEB on keskittynyt yritys- ja investointipankkitoimintaan tarjoten täyden palveluvalikoiman yrityksille ja instituutioasiakkaille. Ruotsissa ja Baltian maissa SEB tarjoaa finanssineuvontaa ja laajan valikoiman finanssipalveluita sekä yksityisille että yritysasiakkaille. Yhtiö toimii 20 maassa maailmanlaajuisesti ja työllistää noin 15 500 työntekijää. 30. kesäkuuta 2016 SEB-konsernin kokonaisvarallisuus oli 2,68 miljardia Ruotsin kruunua sijoituskannan ollessa 1,66 miljardia Ruotsin kruunua. Lisätietoja SEB-konsernista osoitteessa www.sebgroup.com.

Suomessa SEB:llä työskentelee 350 ammattilaista yritys- ja investointipankkitoiminnan sekä omaisuudenhoidon ja korttiliiketoiminnan parissa. Lue lisää SEB:stä osoitteesta www.seb.fi.