Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

Inflaatio on yhä kysymysmerkki – FED:ltä odotetaan osto-ohjelman alasajoa

Keväästä asti kiihtynyt inflaatio on saanut osan maailman keskuspankeista muuttamaan näkemystään inflaation kiihtymisen tilapäisyydestä. Fedin kauan odotettu kokous on tänään, jossa keskuspankin odotetaan julkistavan suunnitelmansa arvopaperiostojensa vähentämiseksi.

FED:n osto-ohjelman alasajo alkanee tämän kuun puolivälissä niin, että se saadaan päätettyä ensi vuoden puoliväliin mennessä. FED jättänee oven auki myös ostojen nopeammalle vähentämiselle tulevina kuukausina, SEB:n päästrategi Jussi Hiljanen toteaa.

Osto-ohjelman nopea alasajo antaa keskuspankille joustovaraa ensimmäisen koronnoston suhteen. Markkina hinnoittelee ensimmäistä koronnostoa ensi vuoden kesälle ja yhteensä 0.5%-yksikön nostoa ensi vuoden loppuun mennessä. Ekonomistit ovat jakautuneet sen suhteen, saadaanko ensimmäinen nosto ensi vuonna vai 2023 alussa. Mahdollisten koronnostovihjailujen lisäksi Powellin kommentteja inflaatiosta tullaan seuraamaan tänään tarkkaan.

- Vallitsevien ennusteiden valossa inflaation odotetaan madaltuvan vuoden 2022 kesää kohden. Vahva talouskasvu ja inflaatiopaineet antavat hyvät perusteet keskuspankeille supistaa vallitsevia tukitoimia, SEB:n strategi Matti Kantomaa pohtii.

Kesän kuluessa markkinoiden konsensukseksi muodostui odotus, että hintapaineet ovat tilapäisiä ja osin myös vertailukohdasta kumpuavia. Perinteiset markkina-ajurit, kuten teollisuuden hinnoitteluvoima, tuotantokapeikot/saatavuusongelmat, vahva kulutus- ja investointikysyntä, raaka-aineiden ja energian hinnat, tuottajahinnat ja kuljetuskustannukset ovat kuitenkin voimissaan ja hintapaineet tulevat jatkumaan pidempään kuin aiemmin on odotettu.

- Joulukuun kokouksessa odotamme EKP:n päivittävän inflaatioennusteita ylöspäin joka yhdessä globaalin keskupankkisyklin kääntymisen kanssa tekee EKP:lle vaikeaksi hillitä markkinoiden koronnosto-odotuksia. Joulukuussa EKP:lta odotetaan päätöksiä bondiostojen jatkosta maaliskuun jälkeen, jolloin nykyisen PEPP-ohjelman on määrä päättyä, päästrategi Hiljanen toteaa.