Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

Jussi Hiljanen, mitä kuuluu inflaatiolle?

Pyysimme neljää asiantuntijaa pohtimaan mitkä tekijät vaikuttavat eniten tämän vuoden markkinakehitykseen. SEB:n päästrategi Jussi Hiljanen vastaa kolmeen kiperään kysymykseen.

Mitä tapahtuu inflaatiolle vuonna 2023?

Kuluttajahintojen nousuvauhti saavutti huippunsa viime vuoden lopulla sekä Yhdysvalloissa että euroalueella. Vaikka inflaatio säilyy korkeana suuren osan tätä vuotta, on inflaatiohuipun ohittamisella suuri merkitys markkinoiden sentimentin ja keskuspankkinäkymien kannalta. Inflaatiovauhdin hidastuminen tukee odotuksia siitä, että koronnostosykli lähestyy loppuaan ja syvä talouden taantuma voidaan välttää.

Mitä tekijät ovat keskeisiä vuonna 2023?

Oleellista on, että toteutuvatko toiveet talouden pehmeästä laskusta vai osoittautuvatko viime aikoina positiivisemmiksi kääntyneet odotukset ennenaikaisiksi. Yhdysvaltojen ylikuumentunut työmarkkina on alkanut viimeinkin osoittaa viilenemisen merkkejä, joka on saanut myös Yhdysvaltain keskuspankin hidastamaan korkojen nostoa. Euroopan taloutta tukee manner-Euroopan suurten maiden massiiviset tukitoimet energiakriisin vaikutusten vaimentamiseksi. Laajojen finanssipoliittisten tukitoimien kääntöpuoli on, että EKP:n inflaatiohuolet ovat kasvaneet. Vaikka EKP on indikoinut nopean koronnostotahdin jatkuvan vielä ainakin helmi- ja maaliskuun kokouksissaan, on mahdollista että tahtia hidastetaan jo maaliskuussa.

Mikä on ennusteesi vuodelle 2023?

Uskon, että Yhdysvaltain pitkät korot saavuttivat huippunsa jo lokakuussa ja tulevat laskemaan vuoden aikana, vaikkakin voimakkaat liikkeet pitkissä koroissa tulevat varmastikin jatkumaan. Myös euro-alueella inflaatiopaineet tulevat laskemaan kuluvan vuoden aikana, mutta EKP odottanee kesään 2024 ennen kuin alkaa leikata ohjauskorkojaan. Euroopan keskuspankkipolitiikassa huomio on tänä vuonna EKP:n taseen pienentämisessä. EKP on myös indikoinut, että se alkaa aktiivisemmin muuttamaan arvopaperiomistuksiaan vihreämpään suuntaan, joka tulee ennemmin tai myöhemmin tarkoittamaan vähemmän vihreiden omistusten myymistä. Uskon, että tämä prosessi alkaa mahdollisesti jo vuoden sisällä, mutta sen vaikutukset sijoittajien ja velkakirjojen liikkeeseenlaskijoiden käyttäytymiseen on nähtävissä jo tulevina kuukausina.