Hermostuneisuutta on lisännyt entisestään Kiinan ilmoitus lähteä vastatoimiin korottaen Yhdysvaltalaisten tuotteiden tariffeja 34 prosenttiin, ja sitten Donald Trumpin ilmoitus vastata Kiinan reaktioon vielä aggressiivisemmalla tariffitasolla nostaen kiinalaisten tuotteiden tariffit jopa 104 prosentin tasolle. Markkinoiden heikkoutta on entisestään korostanut viime päivien raju nousu Yhdysvaltojen valtionvelkakirjojen koroissa (~0.5 prosenttiyksikköä), minkä taustalla saattaa olla mm. Kiinan myyntipaine (omistaa n. 800mrd valtionvelkakirjoja) ja pyrkimys asettaa painetta Trumpin hallinnolle korkokanavan kautta. Lisää painetta Trumpin hallinnolle on saatu eräiden republikaaniedustajien suusta, sekä viime viikonlopun mielenilmausten myötä suurimmissa kaupungeissa Yhdysvalloissa.
Hienoisia positiivisiakin uutisia tariffien osalta on kuitenkin saatu mm. Japanin ja Etelä-Korean pyrkiessä saavuttamaan sopimuksen Trumpin kanssa kommunikaation kieliessä sopimusneuvottelujen olevan jo suhteellisen pitkällä. Myös EU:n osalta viime päivien kommunikaatio on ollut marginaalisen positiivista Trumpin ilmoittaessa sopimuksen olevan mahdollinen, mikäli EU korottaa ennen kaikkea yhdysvaltalaisen energian tuonnin määrää. EU:n vastatoimet ovat myös olleet varsin maltillisia (tariffeja asetettu vain n. 30mrd edestä eri tuotteille), mikä on hieman rauhoittanut pelkoja siitä, että EU ja Yhdysvallat lähtisivät vastaavaan nokitteluun, mitä Kiinan ja Yhdysvaltojen osalta ollaan nähty. EU yritti myös päästä sopimukseen nollatariffeista kaikille teollisuustuotteille, mihin Trump ei ainakaan vielä tarttunut. Neuvotteluja siis selkeästi käydään EU:n ja Yhdysvaltojen välillä, mikä on hyvä merkki. Valkoisen talon ilmoitusten mukaan toistaiseksi peräti 70 maata on lähtenyt neuvottelujen tielle, mikä kohottaa todennäköisyyttä sille, että sopimuksia tullaan lähipäivinä/viikkoina näkemään.
Joka tapauksessa tänään tullaan asettamaan viime viikolla ilmoitetut kostotariffit, joiden myötä Yhdysvaltojen keräämä keskimääräinen globaali tullitaso nousee yli 20 prosentin tasoille, missä ollaan viimeksi oltu yli 100-vuotta sitten. Markkinaepävarmuus tulee siis jatkumaan, mutta edelleen on mahdollista, että ainakin muiden kuin Kiinan kanssa sopimuksiin päästään, mikä rauhoittaisi tilannetta markkinoilla.