Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

Kiina on valmiina avaamaan talouttaan koronapandemian jälkeen – pohjoiseurooppalaisilla yrityksillä optimistiset odotukset

Kiina on asettanut taloudellisen ja sosiaalisen tasapainon päätavoitteeksi vuoden 2022 osalta vastatakseen heikentyneeseen kotimaiseen kysyntään. Maan raha- ja finanssipolitiikka tukevat tätä.

- Kiinan kaksi vuotta kestänyt Zero-Covid-strategia on nyt hiljalleen muuttumassa uuteen, niin sanottuun Dynamic Clearing -strategiaan. Tämän muutoksen myötä Kiinan hallinnolla on mahdollisuus uudelleen avata taloutta uuteen normaaliin, jossa Covid-pandemiasta tulee endemia, SEB:n Aasia-ekonomisti Eugenia Victorino toteaa.

SEB:n Kiinan talousindeksi kertoo, että yritysten näkymät jatkuvat optimistisina

SEB:n Kiinan talousindeksi, joka mittaa pohjoiseurooppalaisten yritysten näkymiä Kiinan markkinan suhteen, pysyi viime syksynä vahvana (pisteet 60.2). Tulos laski hieman viime kevään tuloksesta (61.3), mutta on selvästi parempi kuin vuosi sitten (57.3). Tämä kertoo, että yrityksillä on edelleen optimistiset näkymät Kiinassa tapahtuvan liiketoiminnan suhteen.

Tutkimuksen osa-alueista selviää, että optimismi tilausten osalta on laskenut kevääseen verrattuna. Sen sijaan näkymät investointien suhteen ovat yritysten mukaan parantuneet, mikä viittaa siihen, että yrityksillä on aikeita investoida nykyisen liiketoiminnan laajentamisen kautta.

Tutkimuksesta selviää myös, että esimerkiksi regulaatio ja kyberturvallisuus ovat aiheita, jotka mietityttävät yritysjohtoa. Kyselyyn osallistuneista noin 60 prosenttia vastasi, että Kiinasta on tullut aiempaa enemmän säännelty, ja nykyään on aiempaa vaikeampi tehdä liiketoimintaa maassa.

Suurin huolenaihe seuraavan puolen vuoden suhteen on toimitusten pullonkaulat, jotka olivat suurin huolenaihe yli kolmanneksella vastanneista. Kevään kyselyssä suurin huolenaihe oli materiaalikustannukset.

SEB:n Kiinan talousindeksi

SEB:n Kiinan talousindeksin on ainutlaatuinen puolivuosittain tehtävä haastattelututkimus. Sen tarkoituksena on peilata Kiinassa toimivien pohjoiseurooppalaisten (Pohjoismaat, Saksa, Itävalta, Sveitsi ja Iso-Britannia) yritysten odotuksissa tapahtuvia muutoksia maan taloudellisen ja rahoitustilanteeseen liittyvän kehityksen ymmärtämiseksi. 6.-20.12.2021 tehtyyn tutkimukseen kuului yhteensä 20 kysymystä, jotka liittyivät liiketoimintaympäristöön, investointi- ja rekrytointisuunnitelmiin sekä valuuttoja koskeviin näkemyksiin. Kun indeksitaso on yli 50, se kertoo yleisesti myönteisestä kannasta.

China Financial Index -raportti