Mene hakuun Mene sisältöön

Käytössäsi on vanhentunut selain. Tietoturvallisuuden ja sivujen yleisen toimivuuden vuoksi suosittelemme, että päivität selaimesi uusimpaan versioon

Kuntarahoitukselta Suomen ensimmäinen Green Bond -joukkovelkakirja – Vihreää sijoittamista Länsimetroon ja energiatehokkaisiin rakennuksiin

Kuntarahoitus on laskenut liikkeeseen Suomen ensimmäisen Green Bond -joukkovelkakirjan SEB:n fasilitoimalla 500 miljoonan dollarin velkakirjalla. Kuntarahoituksesta tulee näin edelläkävijä vihreille joukkovelkakirjoille rakennetun viitekehyksen hyödyntämisessä Suomessa. Green Bond -konseptin ovat kehittäneet SEB ja Maailmanpankki.

”Kuntarahoituksen Green Bond -joukkovelkakirjan liikkeeseenlasku on tärkeä virstanpylväs suomalaisille pääomamarkkinoille. Kiinnostus kestäviä rahoitustuotteita kohtaan on kasvanut nopeasti sijoittajien keskuudessa, samoin kuin vastuullinen sijoitustoiminta laajemminkin. Green Bondit tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden rahoittaa ympäristön ja yhteiskunnan kannalta kestävän kehityksen kohteita. Samalla ne täyttävät myös tavanomaiset tuotto- ja riskivaatimukset vastaaville korkosijoituksille”, sanoo SEB:n suomalaisista instituutioasiakkaista vastaava johtaja, Ruut Pihlava.

Green Bond on sijoitusinstrumentti, jonka avulla sijoittajat rahoittavat ympäristöystävällisiä tai muita kestävän kehityksen kohteita. Liikkeeseenlasku on osa Kuntarahoituksen vihreän rahoituksen viitekehystä.

Green Bondeja on laskettu liikkeeseen vuodesta 2008. SEB ja Maailmanpankki kehittivät joukkovelkakirjan vastatakseen sijoittajien kasvavaan kiinnostukseen ympäristöystävällisiä mahdollisuuksia kohtaan. Viime vuosina markkinat ovat kasvaneet nopeasti. Kehitystä ovat tukeneet markkinanormiston ja -käytäntöjen kehittyminen ja viitekehityksen maantieteellinen laajeneminen. Viimeaikaista edistystä on vauhdittanut myös Pariisin ilmastosopimus.

Vihreää sijoittamista Länsimetroon

Kuntarahoituksen joukkovelkakirjaan korvamerkittyjen projektien yhteenlaskettu arvo on tällä hetkellä 400 miljoonaa euroa. Projektit arvioi ja hyväksyy riippumaton vihreä arviointiryhmä. Jo hyväksytyissä projekteissa rahaa on sijoitettu Länsimetroon, kestävään rakentamiseen sekä jätevedenpuhdistukseen. Näiden ohella lukuisia projekteja on jo toteutusvaiheessa.

”Asiakkaillamme on huomattavia mahdollisuuksia kestävien sijoitusten edistämisessä Suomessa. Uskomme tämän suuntauksen jatkuvan tulevaisuudessa. Olemme erittäin ylpeitä siitä, että olemme ensimmäinen Green Bondien liikkeelle saattaja Suomessa. Tämä ensimmäinen Green Bond osoittaa myös sitoutumisemme Pariisin ilmastosopimuksen edistämiseen”, sanoo Antti Kontio, Kuntarahoituksen rahoituspäällikkö.

”Pääomavirtojen globaalilla uusjaolla on suuri rooli Pariisin sopimuksen tavoitteiden saavuttamisessa. Yritykset ja järjestöt hakevat yhä enenevissä määrin ratkaisuja, joilla vastata sijoittajien muuttuviin odotuksiin. Green Bondien infrastruktuuri on kasvanut olennaiseksi osaksi pääomamarkkinoita. Tällä on vaikutuksensa myös tahoihin, jotka etsivät rahoitusta”, sanoo Mats Olausson, SEB:n Senior Advisor, Climate & Sustainable Financial Solutions.

Kuntarahoituksen hyödyntämä viitekehys on Oslon yliopiston yhteydessä toimivan CICERON (Centre for International Climate and Environmental Research Oslo) ja Stockholm Environment Instituten (SEI) arvioima. Yhdessä ne ovat myöntäneet Kuntarahoituksen Green Bond -viitekehykselle toiseksi ylimmän arvosanan käyttämällään ”Shades of Green” -arvosteluasteikolla.

Lontoon pörssissä listatun Green Bondin maturiteetti on 5 vuotta. Lähes 50 sijoittajaa osallistui transaktioon, mukaan lukien usea Kuntarahoitukselle uusi sijoittaja. Kiinnostus oli laajaa erityisesti ympäristöpainotuksella toimivien sijoittajien keskuudessa. Kokonaisuudessaan sijoittajista 36% oli pankkeja, 32% keskuspankkeja ja valtiollisia instituutioita, 21% varainhoitajia sekä 11% eläkerahastoja ja vakuutusyhtiöitä. Maantieteellinen jakauma sijoittajien kesken oli tasainen. Eurooppalaisille sijoittajille kirjautui 42%, yhdysvaltalaisille 29%, pohjoismaisille 22% sekä Aasian ja Tyynenmeren alueen sijoittajille 7% joukkolainasta.

Kuntarahoituksella on Aa 1 (Stable) -luottoluokitus Moodysillä ja AA+ (Neg) Standard & Poorsilla.

SEB toimi liiketapahtuman yhtenä pääjärjestäjänä sekä neuvonantajana viitekehyksen rakentamisessa.

Green Bond lyhyesti

  • Green Bond on sijoitusinstrumentti, jonka avulla sijoittajat pääsevät sijoittamaan ilmastotietoisesti.
  • Sijoitusinstrumentin varat ohjataan Green Bond -projekteihin ennalta määritettyjen kriteerien mukaisesti. Ympäristöalan ammattilaiset tarkastavat nämä kriteerit.
  • Green Bondien hinnoittelu ja tuotto ovat linjassa muiden joukkovelkakirjojen kanssa.

Lehdistötiedote
Press release (translation)

 

Lisätietoja:

SEB
Mats Olausson
Senior Advisor, Climate & Sustainable Financial Solutions
puh: +46 70 725 0388
mats.olausson@seb.se

Viveka Ahlskog
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö
puh: +358 40 521 3145
viveka.ahlskog@seb.fi


Kuntarahoitus
Antti Kontio
Rahoituspäällikkö
puh: 09 6803 5634
antti.kontio@kuntarahoitus.fi

 

SEB on Pohjoismaiden johtava finanssipalvelukonserni. Suomessa, Tanskassa, Norjassa ja Saksassa SEB on keskittynyt yritys- ja investointipankkitoimintaan tarjoten täyden palveluvalikoiman yrityksille ja instituutioasiakkaille. Ruotsissa ja Baltian maissa SEB tarjoaa finanssineuvontaa ja laajan valikoiman finanssipalveluita sekä yksityisille että yritysasiakkaille. Yhtiö toimii 20 maassa maailmanlaajuisesti ja työllistää noin 15 500 työntekijää. 30. kesäkuuta 2016 SEB-konsernin kokonaisvarallisuus oli 2,68 miljardia Ruotsin kruunua sijoituskannan ollessa 1,66 miljardia Ruotsin kruunua. Lisätietoja SEB-konsernista osoitteessa www.sebgroup.com.

Suomessa SEB:llä työskentelee 400 ammattilaista yritys- ja investointipankkitoiminnan sekä omaisuudenhoidon ja korttiliiketoiminnan parissa. Lue lisää SEB:stä osoitteesta www.seb.fi.