Mene hakuun Mene sisältöön

SEB:n Green Bond -raportti: Politiikalla on väliä, mutta talous ratkaisee

SEB:n Green Bond -raportin uusimmassa numerossa tarkastellaan perusteellisesti Yhdysvaltain vaalien tuloksia ja YK:n ilmastonmuutoskonferenssia (COP29) Bakussa.

Poliittisista vastatuulesta huolimatta vuonna 2024 energiamurrokseen käytetään 2 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin fossiilisiin polttoaineisiin. Kestävien joukkovelkakirjalainojen liikkeeseenlaskussa puolestaan tehdään tänä vuonna uusi ennätys. Uusiutuvien energialähteiden jatkuvasti paraneva taloudellinen kannattavuus ja ilmastonmuutoksen kasvavat vaikutukset päihittävät lopulta politiikan.

- Yhdysvaltain vaalitulos heikentää todennäköisesti poliittista tukea puhtaaseen energiaan siirtymiselle, mutta ei pysäytä sitä, sanoo SEB Equity Research -yksikön strategia- ja kestävän kehityksen johtaja Thomas Thygesen.

- Puhtaan energian siirtymä on ohittanut käännekohdan, jossa siitä tulee peruuttamaton. Ainoa asia, johon voimme vaikuttaa, on siirtymän nopeus, ja nopeudella on merkitystä. Ilmaston näkökulmasta katsottuna tarvitaan kaikkien aikojen nopein teknologiasykli. Tämä on nyt vaikeampaa, mutta Eurooppa toivottavasti astuu esiin ja täyttää poliittisen tyhjiön, Thygesen jatkaa.

Raportissa on myös päivitys kestävän rahoituksen markkinoista. Uusia kestävän kehityksen joukkovelkakirjalainoja on laskettu liikkeeseen yhteensä 1 034 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta tämän vuoden tammikuusta marraskuun puoliväliin. Tämä on yli 12 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Vihreiden joukkovelkakirjojen kasvu jatkuu tasaista, vajaan 10 prosentin vauhtia, ja niiden liikkeeseenlasku on tänä vuonna ollut 610 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

- Vahvan toisen vuosipuoliskon perusteella ennustamme, että kestävien joukkovelkakirjalainojen kumulatiivinen volyymi ylittää 1,2 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria vuonna 2024, sanoo Gregor Vulturius, SEB:n johtava tutkija ja neuvonantaja Climate & Sustainable Finance -yksikössä.

- Pohjoismaiset kestävien joukkovelkakirjojen markkinat ovat erityisen vahvat, sillä 45 prosenttia kaikista yritysten liikkeeseenlaskuista on merkitty kestäviksi, SEB:n Suomen vastuullisuusjohtaja Anssi Kiviniemi toteaa.

Raportti sisältää myös kattavan keskustelun Yhdysvaltojen inflaationvähennyslain (IRA) vaikutuksesta puhtaan energian investointeihin ja globaaleihin kauppasuhteisiin sekä lain todennäköisestä tulevaisuudesta Donald Trumpin toisen presidenttikauden aikana.

- Yhdysvalloissa IRA on toiminut odotuksia paremmin ja sen tukemien vihreän siirtymien investointien odotetaan olevan kaksinkertainen verrattuna siihen, mitä alun perin ajateltiin – poliittinen epävarmuus kuitenkin liittyy tähän ennusteeseen uuden presidentin myötä, Kiviniemi pohtii.

Raportissa on myös yhteenveto Bakussa pidetyn COP29-kokouksen tuloksista.  

- COP:ssa sovittiin kehittyneiden maiden investointien lisäyksestä 2035 mennessä sadasta biljoonasta kolmeen sataan biljoonaan. Myös hiilikredittimarkkinoiden pelisäännöistä saatiin alustava sopimus, Kiviniemi toteaa.

Tietoa Green Bond -raportista

SEB, joka yhdessä Maailmanpankin kanssa kehitti vihreän joukkovelkakirjalainan konseptin vuosina 2007/2008, julkaisee tutkimusjulkaisun The Green Bond 5-6 kertaa vuodessa. Se pyrkii tuomaan lukijoille uusimmat näkemykset kestävän rahoituksen maailmasta eri teemojen kautta. Vaikka raportti kattaa kaikenlaisia tuotteita ja kehitystä kestävän rahoituksen markkinoilla, olemme päättäneet säilyttää sen historiallisen nimen - The Green Bond - kunnianosoituksena roolistamme vihreiden joukkolainojen markkinoiden edelläkävijänä. The Green Bond -raportti löytyy osoitteesta sebgroup.com.

Upp Ylös